BOARDX SURFCOACH RIK OPENT MAGIC BOARD CENTER IN PORTUGAL!

Schrijf je in als monitor en er wacht je een prachtige toekomst! Sommige monitoren maken het na hun BoardX-carrière aan de andere kant van de wereld of starten een eigen bedrijf.

Meer lezen

BOARDX SURFCOACH RIK OPENT MAGIC BOARD CENTER IN PORTUGAL!

Schrijf je in als monitor en er wacht je een prachtige toekomst! Sommige monitoren maken het na hun BoardX-carrière aan de andere kant van de wereld of starten een eigen bedrijf. Anderen bereiken het summum, namelijk een vaste betrekking op het BoardX hoofdkantoor. Onlangs kregen we een berichtje uit Portugal van een ondernemende ex-monitor. Zijn naam is Rik Dejonghe en de rest vertelt hij jullie zelf in dit interview!

Hallo Rik! Vertel eens hoe je bij BoardX bent terechtgekomen?
Ongeveer 10 jaar terug besloot ik om mijn kantoorjob in België tijdelijk vaarwel te zeggen en voor een jaar de wereld rond te trekken. Alleen maar reizen en surfen, leek me wel iets. Na mijn terugkomst in België vond ik het moeilijk om de draad terug op te pikken. Toen Jo van BoardX me voorstelde om als surfmonitor aan de slag te gaan in Zarautz was de keuze snel gemaakt. Ik heb er twee fantastische seizoenen meegemaakt!

Waar hield je je tijdens de Belgische winters mee bezig?
BoardX organiseerde toen in de zomer een surfwedstrijd ‘Olatu Festa’. Ik kreeg de verantwoordelijkheid voor het sportieve luik toegewezen en dat boeide me dermate dat ik kort daarna voor de Belgische Surf Federatie ben gaan werken. In de zomer surfmonitor bij BoardX en in de winter surfcoördinator bij de federatie was een goeie combinatie.

Wat heeft je ertoe gebracht om België om te ruilen voor het buitenland?
De roep van de golven, zou je kunnen zeggen. De tijd in België vond ik te lang, dus ging ik meer en meer surfles geven. Eerst in Peniche, centraal Portugal. Later in het zuiden, de Algarve. De tijd die ik in België spendeerde werd steeds korter en op een bepaald moment heb ik besloten om de sprong te wagen.

Had je een masterplan in je hoofd om die sprong in het diepe te kunnen overleven?
Mijn masterplan ging eigenlijk niet verder dan een camionette ombouwen naar een surf bus en daarmee naar het zuiden te trekken. Ik wou surfles geven en had een vaag plan om hier eens te kijken hoe het was om een surfkamp of hostel op te starten.

Welke watertjes heb je doorzwommen om te geraken waar je nu staat?
Ik heb bijna 3 jaar in mijn surfbus gewoond. In de winter huurde ik wel een studio, omdat het hier dan wat kouder en regenachtiger is. In de zonnige periode (ongeveer 9 maand dus) was het leven in de surfbus een plezier. Ik gaf les en had verder de vrijheid om te gaan en staan waar ik wou.
Het bleef natuurlijk wel kriebelen om zelf iets op te starten en surfkampen zijn er hier al voldoende. Het idee om een ‘surfboardcenter’ op te starten was er al een tijdje. Een duwtje in de rug van mijn vriendin heeft me er vorige winter toe aangezet om er werk van te maken. Het was 6 maanden hard werken maar ik ben blij met het resultaat!

Vertel eens meer over jouw Magic Board Center?
Wij willen een center zijn die je helpt bij het zoeken naar het ‘magic board’. Een ‘magic board’ is een surfboard dat perfect bij je past. Je voelt als het ware de magie. Ik had een vrij goed surfboard toen ik hier aankwam...maar heb het jammer genoeg gebroken. Ik ben naar een shaper gegaan en heb hem uitgelegd wat mijn niveau was en welk soort golven ik graag surf. Ik kreeg een board dat niet bij me paste. Na een jaar sukkelen heb ik dit nog eens geprobeerd. Het was een beter board meer nog steeds geen ‘magic’. Toen dacht ik 'Het zou toch geweldig zijn, mocht er ergens een shop bestaan, waar je eerst de surfboards kan testen vooraleer je overgaat tot aankoop?'. En zo is het idee ontstaan.

Het concept is dat je bij ons terecht kan met al je vragen i.v.m. surfboards: Welke surfboards werken in welke condities?, Welk board werkt voor jou?, Welke vinnen passen bij welk board?... Ik heb me 2 jaar zowel praktisch als theoretisch verdiept in de studie van surfboards. Mijn opleiding als ingenieur bracht me de basiskennis van hydrodynamica bij en dat heeft me goed geholpen. Samen met bijna 10 jaar ervaring als surfcoach is dit een mooie basis om als ‘surfboarddeskundige’ aan de slag te gaan. Daarnaast bieden we ook een aantal diensten aan zoals surflessen, herstellingen, etc.

Waarom is het Magic Board Center een aanrader voor mensen die naar Portugal gaan?
Try before you buy, is onze slogan. Je kan hier boards testen en wij zijn de gids die je begeleidt naar een board dat perfect bij je past. Wanneer het bingo is, kan je dat board nieuw kopen. Je kan die boards hier ook voor meerdere dagen huren. En als de surfcondities wijzigen, kom je gewoon een nieuw board halen!
Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat je naar hier kan komen zonder surfboards en via de website boards kan reserveren. Handig als je je board niet op een vliegtuig wil sleuren en transportkosten of -schade wil vermijden.

Waarin verschilt Magic Board Center van een andere surfshop?
Wij zijn een technisch geïnspireerde surfboard shop. Hier geen bikini’s, zonnebrillen of hoedjes. Onze technische kennis van surfboards moet het verschil maken. Het kan een soort hangout worden, waar surfers ervaringen uitdelen i.v.m. boards, zowel online als hier ter plaatse.

Waar vinden we Magic Board Center?
Magic Board Center is gevestigd in Lagos, in het zuidwesten van Portugal, volgens mij één van de beste surfregio’s van Europa. Lagos is de ideale uitvalsbasis om zowel de westkust als de zuidkust te surfen. Daardoor vind je altijd wel ergens een goeie golf!

Bedankt voor het interview en...See you in the water!

Meer weten over Magic Board Center voor je volgende surftrip naar Portugal?
Surf naar de website of bezoek hun Facebookpage!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.