BELGIUM'S GOT TALENT: DEAN VANDEWALLE

Dertig jaar geleden maakten Bart Van Vooren en Toni Vandewalle, twee fervente Belgische surfers, van hun hobby hun beroep.

Meer lezen

BELGIUM'S GOT TALENT: DEAN VANDEWALLE

Dertig jaar geleden maakten Bart Van Vooren en Toni Vandewalle, twee fervente Belgische surfers, van hun hobby hun beroep. Als de wind ging liggen en de golven er even niet waren, trokken ze met hun ge√Įmporteerd surfmateriaal langs het handvol surfshops aan onze kust. Deze gepassioneerde pioniers zorgden er niet alleen voor dat het surfen in de lage landen werd ge√Įntroduceerd, maar slaagden er ook in om de Speedo van het strand te verjagen en wisten de Belg van hippe boardshorts te voorzien.

Tot op de dag van vandaag zijn de twee niet gestopt met surfen, meer nog dankzij hun talentvolle nageslacht is onze toekomst verzekerd. Jilly Van Vooren scheert als zangeres Jill Shaw hoge toppen in de hitlijsten en surfwonder Dean Vandewalle rijgt in binnen- en buitenland de overwinningen aan elkaar!

Hey Dean!

- Hoe oud ben je, waar woon je en wat houd je bezig?
Ik ben 11 jaar, gedurende 9 maanden woon ik in Tamarindo (Costa Rica) en de overige 3 zit ik in Belgi√ę en Biarritz (Frankrijk). Mijn voornaamste bezigheden zijn surfen, wakeskaten, skaten en‚Ķschool!

- Je bent de jongste Belgische teamrider bij O'Neill. Hoe komt het dat iemand het op zo'n jonge leeftijd al zo ver kan schoppen?
Ik surf zo lang als ik me kan herinneren! Mijn papa heeft me van baby af aan meegenomen op het longboard en me er mee in golven geduwd. Vanaf mijn 6 jaar stond ik alleen recht op een kleinere plank, maar moest mijn papa me wel nog in de golf duwen. Twee jaar later kon ik het helemaal alleen en had ik geen hulp meer nodig om in de golf te geraken! Ik ben geboren in Belgi√ę, maar toen ik zeven was samen met mijn familie naar Costa Rica verhuisd. Omdat je hier bijna elke dag kan surfen, heb ik het ook beter en sneller kunnen leren. Het is hier bovendien veel warmer en je kan gewoon in short en T-shirt surfen. Mijn Amerikaanse school gaat ook veel soepeler om met afwezigheden dan in Belgi√ę.

- Wat zijn dé surfspots van Costa Rica?
Rond Tamarindo : Playa Grande, Cavetown, Langosta en Pico Grande. Op maximum een uurtje rijden: Avallanes, Playa Negra, Junquillal, Marbella. Op drie uur van Tamarindo heb je Santa Teresa en dan héél ver van ons (10u rijden) de topspots Pavones en Matapalo!

- Zijn er dingen die je mist van ons kleine Belgenlandje?
Mijn vrienden, maar gelukkig heb ik er die me hier vaak bezoeken, zoals Jack (Verbraeken) en Loyd (De Noyette). Mijn zussen Morane en Allison die in Belgi√ę studeren. En natuurlijk ook speculaas en Tresor cornflakes.

- Je neemt al deel aan tal van nationale en internationale wedstrijden. Met welke toppers heb je al golven mogen delen?
Kolohe Andino , Alana Blanchard , Laird Hamilton , Leo Fiorovanti , Taylor Knox , Jamie O'Brien , Carissa Moore ,
Op de kant en/of foto met Kelly , John John , Bruce Irons , Tiago Pires , Pat Gudauskas…Ik vind het de max om ze te zien surfen en ik leer er veel van bij!

- Krijg je als 'young rat' veel respect in het water of moet je toch wel je mannetje staan om wat golven te kunnen meepikken?
Ik krijg wel veel golven maar met ouder en vooral beter te worden vermindert dat wel. (lacht)

- In april won je voor de tweede maal Circuito National Surf Costa Rica. Proficiat! Je begint de ene overwinning na de andere aan elkaar te rijgen. Smaakt dit naar meer?                        
Winnen is altijd leuk en het doet deugd om te merken dat mijn inspanningen resultaat opleveren, maar ik vind het belangrijk om vooral goed te surfen en mijn best te doen!

- Je reisde onlangs nog naar Hawa√Į, waar je gecoacht werd door topsurfster Amandine Sanchez! Hoe was het om met zo'n grote naam samen te mogen werken?
Amandine is een heel goede coach en ze leert me veel bij. In Hawaii werkte ze aan mijn stance, mijn rotaties, de positie van mijn hoofd en blik en ook om meer verticaal te gaan. De samenwerking was goed en ik heb haar graag: ze is duidelijk en ik begrijp wat ze wil overbrengen. Als ik soms niet goed luisterde dan moest ik pompen op het strand of een rondje lopen.

- Hoe voelde het om in Hawaii, het mekka van de surfsport, de golven te mogen trotseren?
Hawaii echt wel heel tof! Iedereen wil daar surfen, je ziet de besten bezig en de golven zijn heel krachtig...
Vaak te krachtig voor mij maar zo word ik langzamerhand gewoon om grotere en krachtiger golven te surfen.

- Wat wil je graag nog bereiken in de toekomst?
Ik zou graag King of the Groms worden of in ieder geval goed daarin presteren.

SUCCES!

© BoardX Magazine 2013

https://www.facebook.com/vandewalledean
https://www.deanvandewalle.com

‚Äć

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.