SURFING: NO PAIN, NO GAIN? (PT. 2)

Surfmoni Kristof behoort sinds een kleine tiental jaar tot de BoardX-crew. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als sport- en revalidatiearts.

Meer lezen

SURFING: NO PAIN, NO GAIN? (PT. 2)

Surfmoni Kristof behoort sinds een kleine tiental jaar tot de BoardX-crew. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als sport- en revalidatiearts. In de vorige editie van BoardX-magazine besprak hij reeds de blessures bij het golfsurfen. Ditmaal polsten we naar wat hem het afgelopen jaar heeft beziggehouden.


Inmiddels is het reeds een jaar geleden dat de eerste editie van BoardX-magazine verscheen en de tijd heeft niet stilgestaan. Stilstaan is immers achteruitgaan, dat is zo in de moderne geneeskunde en zo denken we ook bij BoardX.

Het surfniveau stijgt, take offs worden steiler, golven groter, rif ondieper, bestemmingen exotischer, spots meer afgelegen en we worstelen ons tussen de massa om de beste golven te scoren. Dat heeft zo zijn consequenties. Ikzelf was er vorig jaar bij op de crewtrip naar de Malediven, gelukkig maar, want het dichtstbijzijnde ziekenhuis was twee dagen varen per boot.

Ook deze winter zwermde de crew weer uit, maar helaas kon ik hen niet vergezellen. Daarom was het tijd om wat kennis over te dragen. Let op, zelf dokter spelen, kan uiterst gevaarlijk zijn, maar op sommige momenten heb je als traveller geen andere keuze: geneeskundige zorg is niet overal voorhanden, situaties zijn dringend en de kwaliteit van de geneeskunde is niet overal even goed.

Daarom leerde ik enkele moni’s wat basic reisgeneeskunde, hechtingstechnieken voor snijwonden en voorzag ik hen van een aangepast EHBO- en medicatiepakket. Maar vooral hield ik mijn mail en telefoon in de gaten voor vragen die vanuit verscheidene hoeken van de wereld werden afgevuurd. Een moeilijke taak, maar wel bevredigend als ze daags nadien opgelapt kunnen surfen en ze hun actiepics in mijn mailbox droppen.

Eenmaal terug in het land is het proberen de blessures en kwaaltjes ook volledig te genezen. Want jong of oud, amateur of pro, iedereen die gepassioneerd met zijn sport bezig is, neemt geen genoegen met 99% fit. Het streven naar 100% is in de sportgeneeskunde echter geen eenvoudige opdracht.


Iedere sport krijgt zo te maken met zijn specifieke blessures en dat is met surfen niet anders. Om me nog meer te kunnen verdiepen in de specifieke surfgerelateerde problematiek ben ik dit jaar uitgenodigd om te spreken op het Europese congres van surfgeneeskunde te Sagres (Portugal). Het is de eerste keer dat artsen over heel Europa samenkomen om hun kennis en passie te delen.

Ikzelf zal de schouderproblematiek voor mijn rekening nemen en hopelijk kan ik heel wat dingen opsteken van mijn collega’s‚ ook uit andere specialisaties binnen de geneeskunde. Een druk gevulde agenda van presentaties en workshops staan op het programma, maar we hopen uiteraard ook wat surfsessies te kunnen meepikken. Niettegenstaande we boeken kunnen vullen met allerhande blessures, is het golfsurfen echter geen gevaarlijke sport.

Zoals ik vorige editie reeds zei, is het surfen op een beach break onder toezicht van een redder of surfinstructeur uiterst veilig en toegankelijk voor iedereen. Dus geen zorgen, paddle out en enjoy your ride!©
BoardX Magazine 2012


http://www.surfingdoctorseurope.com

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.