INTERVIEW JONATHAN THIJS

INTERVIEW JONATHAN THIJS Deze skater uit Leuven reed de voorbije maanden het straatmeubilair van Barcelona aan stukken en scoorde vervolgens hoge toppen op de Simple Session World Cup in Tallinn.

Meer lezen

INTERVIEW JONATHAN THIJS

Deze skater uit Leuven reed de voorbije maanden het straatmeubilair van Barcelona aan stukken en scoorde vervolgens hoge toppen op de Simple Session World Cup in Tallinn. Tijdens de zomermaanden vertoeft hij op de BoardX-surfcamps om er zijn kunsten te tonen en door te geven. We vroegen Jonathan Thijs wat hem drijft om zijn hele leven te wijden aan een plankje op vier wielen.


Photo by Pierre Prospero

Wie ben je, waar kom je vandaan, hoe oud ben je en wat is je favoriete bezigheid?
“Ik ben Jonathan Thijs, eenentwintig jaar, ik woon in Leuven en mijn favoriete bezigheid is skateboarden.”

Vertel eens over je eerste contact met het skaten.
“Ik heb het skateboarden ontdekt rond mijn zes jaar dankzij een van mijn buurjongens die skateboardde. Toen ik hem dit zag doen, had ik direct iets van: "Dat wil ik ook kunnen!" Hij heeft me dan geholpen met een skateboard uitkiezen in de Twits te Leuven waar ik ondertussen ook voor skate. Tot mijn tien jaar heb ik meer op mijn gat gezeten op mijn skateboard dan iets anders.
Leren skaten was voor mij een proces van vallen en opstaan, van heel veel oefenen en vooral van volhouden.

Je komt nu al een aantal jaar mee met de BoardX-surfkampen. Samen met andere riders van het Twits-team geef je demo's en help je beginners met hun eerste stappen op een skateboard. Wat vind je van zo'n weekje op onze surfkampen?
“Het is zalig om mee te gaan op de surfkampen. Er is altijd een goede sfeer, veel feest en toffe mensen. We kunnen skaten in de mini’s die op de kampen geplaatst worden en kunnen wat tricks laten zien aan de andere mensen. Soms is het wel eens tof om 's morgens wat te skaten in de mini en dan richting het strand om wat te surfen of gewoon lekker op het strand te liggen.”

Surfen en skaten lijken heel erg op elkaar en dat merk je vooral in de skatebowl. Volcom looft zelfs 20 000 dollar uit voor degene die een kickflip above & off the lip kan met een surfboard. Kijk je even graag naar surfers als naar skaters?
“Voor mij is het kijken naar surfen iets totaal anders, al ziet het er nu en dan wel eens hetzelfde uit qua tricks. Natuurlijk kijk ik wel graag als het vrouwen zijn die aan het surfen zijn, mannen zie ik al meer dan genoeg als ik naar het skateboarden kijk (lacht). Maar er is inderdaad ook een grote gelijkenis tussen de twee. Wanneer ik een week snowboard, ben ik mijn skateboardcontrole kwijt als ik er terug opsta na een week. Wanneer ik echter een week aan het surfen ben en achteraf terug op een skateboard sta, is er geen verschil qua controle als ervoor.”Er wordt beweerd dat Spanje een paradijs is voor skaters. Enig idee hoe dat komt?
“Dit komt door het goede weer en de unieke architectuur. In zeer veel steden wordt er veel gebruikgemaakt van marmeren muren en hier en daar wat trappen met goede aanloop en landing, wat voor skateboarders een zaligheid is. Zelf ben ik net terug van zes weken Barcelona, wat een fantastische ervaring was. Ik heb elke dag kunnen skaten, iets wat zeker niet mogelijk is in België omdat het zo vaak nat is of regent.”

Na Barcelona ben je onmiddellijk doorgereisd naar Tallinn in Estland om deel te nemen aan de World Cup wedstrijd Simple Session. Ben je tevreden met je resultaat?
“Ja, het verblijf in Barcelona heeft hier zeker goed aan gedaan. Puur omdat ik elke dag had kunnen skaten en hierdoor een stuk meer zelfvertrouwen in mijn tricks had. Ik ben tevreden met mijn zesde plaats van een tachtigtal riders in totaal.”

Wat zijn jouw toekomstplannen op gebied van skaten?
“Het aantal wedstrijden waar ik per jaar aan deelneem, kan ik niet precies zeggen. Het zijn er wel wat en het worden er elk jaar meer. Op Beneluxwedstrijden heb ik wel al eens gewonnen, maar wat internationale wedstrijden betreft, zullen Simple Session in Tallinn en World Cup Air Attack in Antwerpen, waar ik zevende werd, toch de twee beste zijn. Verder probeer ik zo veel mogelijk te skaten en plannen te maken om zo snel mogelijk terug naar het buitenland te trekken. En voor de rest is het genieten en plezier maken!”

© BoardX Magazine 2012

http://www.twits.be/
http://www.pierreprospero.com/koken/
https://www.instagram.com/jonathanthijs/

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.