20 YRS BOARDEX: MATHIEU GRAM

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: MATHIEU GRAM

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Mathieu Gram van GRAM.

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
In 2005 ben ik als 17-jarige in Zarautz beland toen ik er mijn toenmalige vriendin (en huidige vrouw Lize) ging bezoeken. Later die zomer kreeg ik de vraag van Wiet of ik niet terug wilde komen, waar ik uiteraard maar al te graag op inging. Ik hielp mee de boards naar het strand te dragen, de BoardX strandstand op te bouwen en stak een handje toe waar ik kon. Die zalige tijd waar werken en surfen perfect in elkaar overgingen, overtuigde me om sindsdien van iedere zomer een BoardX-zomer te maken.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
De surfmicrobe had me zo te pakken dat ik meer dan 150 surfhostels in de wereld ben gaan aanschrijven om er te kunnen werken en surfen. Met succes, want na de zomer van 2006 in Zarautz mocht ik aansluitend 2 maanden lang als surfgids in Panama aan het werk. Het besef dat visie, passie, en doorzettingsvermogen dat resultaat heeft bereikt, was toen mijn eerste stap naar ondernemerschap.

Na twee zomerseizoenen in Berria kreeg ik tijdens mijn Erasmus op Ile de la Réunion van de zaakvoerders Wiet, Jo en Kim het voorstel om kampleider te worden in Le Pin Sec, waar het volgende nieuwe BoardX surfcamp zou komen, dit keer voor junioren! Ik ging de uitdaging aan om een leiderschapsrol in te vullen en mijn management skills te ontwikkelen. De vier zomers erop heb ik zo veel geleerd en een team met zoveel ownership weten te vormen dat zij uiteindelijk quasi zelfstandig het volledige kamp droegen. Het is heerlijk om een context te kunnen creëren waarin je niet leidt vanuit een (macht)positie, maar waar iedereen mee in een droom wordt genomen, intrinsiek gemotiveerd is, zichzelf kan zijn en van uit die kracht mee de droom realiseert.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Het surfen, de feestjes en het dagdagelijkse leven daar op het strand en in de zon is zalig om te beleven op dat moment, maar het meest waardevolle dat ik er uit heb gehaald is de ‘gekozen familie’. Intens samenleven schept een hechte en unieke band.

- Volg je BoardX nog?
Uiteraard, we hebben de laatste vier zomers altijd al een heel seizoen op de Familycamps in Montalivet doorgebracht. Het is een prachtige tijd die je je kinderen kan geven. In feite heb ik met mijn gezin drie stops: We hebben een halte in België, vervolgens eentje in Montalivet bij onze vrienden en familie en tenslotte spenderen we tijd ergens in de wereld, zoals de voorbije 5 maanden in de Azoren.

- Vertel eens wat meer over je leven?
GRAM bestaat om de mensen duurzaam beter te maken die de wereld een stukje beter maken. Ik begeleid er enerzijds Olympische atleten op fysiek en mentaal vlak, en anderzijds trekken mijn team en ik dezelfde Olympische methodologie en mindset door naar de begeleiding van captains of industry, captains of society, artists, … op fysiek, mentaal, cognitief, neurologisch, medisch, nutritioneel vlak.

Met Met de slagzin ‘Olympify your capacity’, doel ik op het maximaliseren van hun kwaliteit van leven en -inherent daaraan verbonden- hun vermogen om mentale & fysieke klappen te incasseren en zo -op een duurzame manier- op het hoogste niveau van ‘human performance as a whole’ door te kunnen gaan. Met andere woorden, niet aan de top van de impact-ladder staan gedurende 5 jaar -wat bij vele CEO’s vaak het geval is- maar om er voor the long run voor te gaan en dus minstens 20 jaar een ‘remarkable achiever’ te worden met een blijvende impact voor het goede van de wereld.

- Hoe is dit allemaal tot stand gekomen?
Mijn ervaring als kampleider bij BoardX heeft me zeker bevestigd in mijn 'genuine style of integrity leadership' (zoals we het bij GRAM noemen) en heeft me daar grote stappen in die richting verder laten zetten. Dit soort integer leiderschap is noodzakelijk om je mensen mee uit te nodigen in de droom en ze vervolgens samen om te zetten in realiteit. ‘The world is too complex to strike alone’, dus de mensen die hem mee bouwen zijn key.

De continue feedbackloops die ik creëer met de Olympische en GRAM-atleten (en vroeger met mijn monitorenteam) gecombineerd met je oprecht kwetsbaar en bescheiden op te stellen en daarboven constant in zelfreflectie te gaan, creëert een zeer krachtige oneindige groei. Jijzelf bent immers je eigen en enige rem in het behalen van al wat je je ook maar kan inbeelden. Bescheiden opstellen is voor mij niet minder van jezelf denken. Bescheiden opstellen is minder ààn jezelf denken.

- Waar ben je nu mee bezig?
Hier op de Azoren (of elders in het buitenland), weg van je vertrouwde omgeving, kom je naast jezelf ook veel andere mensen tegen die je tot boeiende inzichten kunnen brengen. Mijn filosofie is dat je van echt IEDEREEN kan leren, als je er maar voor open staat. Daarnaast word ik tijdens mijn coaching sessies door de wisselwerking met mijn GRAM-atleten steeds uitgedaagd en ben ik ook op zoek gegaan naar ethische en sociale relevantie die mezelf transcendeert. Ik merk namelijk dat ook zij snel neigen naar de existentiële vraag, een vraag die ik iedereen die dit leest ook wil stellen (en denk hier eens 60 seconden over na): ’Why do you get up in the morning?’.

Deze vorm van hoger bewustzijn is waar het over gaat in mijn tweede concept, ID (Identity) Coaching. We graven hier samen naar je ECHTE identity, niet diegene waarmee je jezelf hebt geindentificeerd en door een reeks van sociaal wenselijke normen is gecreëerd. Het draait rond de essentie van het presteren, het leven, het zijn...zonder dat dit per sé iets spiritueel of soft moet betekenen.

Want als jij vast zit in je eigen gecreëerde illusie van een rat race en je ontbreekt -door constant tegen deadlines aan te moeten zitten- de ruimte in je hoofd, dan beland je in een vicieuze cirkel die je de plaats niet geeft om effectief de vragen te stellen die er echt toe doen. GRAM is een manier om de head space te creëren die nodig is om tot de kern te komen. Als je richting dat hoger niveau van bewustzijn evolueert volgen je prestaties vanzelf, you will bend reality.

Er zijn een aantal zaken die heel belangrijk zijn geworden bij GRAM en waar bij de ID Coaching ook de focus op legt. Daarom zijn er 2 vereisten om toe te mogen treden:
1. Bezit je the Olympic mindset? Het doet er niet toe of je 5 km kan lopen…de belangrijkste voorwaarde om samen te werken is dat je het ECHT wil. Zo niet, dan zal het niet werken en verdoe je jouw (en onze) tijd en geld. JIJ, en alleen JIJ gaat het doen.

2. Voor hun transformatie vraag ik de GRAM-atleten om een sociaal en/of ecologisch doel voorop te stellen en daar -vanuit hun positie en invloed- een impact op te hebben. Wij willen immers de mensen beter maken die de wereld beter willen en kunnen maken. Biochemisch word je namelijk gelukkiger door te geven dan door te krijgen. Mensen die bijvoorbeeld scholen of andere socio-ecologische projecten steunen, zullen na een jaar bij GRAM niet alleen hun intrapersoonlijke vermogen, maar ook hun interpersoonlijke capaciteiten olympify’en.

Het ultieme doel is om een paradigma shift in de kernovertuigingen van de mensen blijvend te veranderen waardoor kwaliteit van leven voor iedereen onherroepelijk de lucht in gaat. Zo kunnen we evolueren naar nieuwe ethische en sociale normen in onze wereld maatschappij. There is no Work-Life Balance, there is only LIFE.

GRAM: Olympify your capacity
Website: www.gramchallenge.com
Volg GRAM ook op LinkedIn en Instagram!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.