20 YRS BOARDEX: FRE VALGAEREN

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: FRE VALGAEREN

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Frederik Valgaeren van Fiber Shape!

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Als gast ging ik de eerste keer in 2004 naar Zarautz, hier kreeg ik het BoardX-gevoel helemaal te pakken en deed daarom mijn stage in 2005. Vanaf 2006 ging ik elk jaar een dikke maand naar Zarautz, meestal in september wanneer de 2de zit voorbij was en de grotere swells zich aanboden.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Zarautz: surfcoach van 2006 tot 2010
Berria: kampleider van 2015 en 2016
Monta Family: surfcoach van 2017 tot 2019

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Het zijn er zoveel dat het heel moeilijk is om er de beste uit te halen. Het mooiste gevoel dat ik overgehouden heb van de BoardX zomers, is het na een epic avond sessie met de monitoren aan een gezellige drukke bar staan, napraten over de goede surf en de volgende ochtendsessie al plannen..haha!

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Als monitor ben ik bijna altijd surfcoach geweest. Ik heb altijd graag les gegeven of het nu aan de kleinsten, tieners of volwassenen was. Het fijnste hieraan is om te zien dat mensen zo kunnen genieten van het surfen en hun persoonlijke grenzen verzetten. En dat jij daar als surfcoach aan hebt bijgedragen.

Als kampleider in Berria heb ik het voorrecht gekregen om samen te werken met een topteam! Mijn vrouw Chiara en ik hebben daar echt een zalige zomer mogen beleven!!

- Hoe volg je BoardX nog?
Ik draai al zo lang mee met BoardX dat mijn BoardX-contacten zeer verschillend in leeftijd zijn. Maar wat altijd consistent blijft, is de zeer aangename en ontspannen sfeer als we elkaar tegenkomen. Als monitor vorm je tijdens de zomer een kleine familie en die band verdwijnt niet zomaar..

Ik surf nog zeer regelmatig en kan me eigenlijk geen leven zonder surf voorstellen. Skaten had ik lang niet meer gedaan, maar omdat ik er nu professioneel mee bezig ben, pikte ik het een paar jaar geleden terug op en nu skate ik vooral op een surfskate. Zalig om je surfskills mee te onderhouden en veel toegankelijker dan een gewoon skateboard.

Photo by Charis Boel

- Vertel eens wat meer over je leven en werk?
Het is een beetje een cliché maar deze zijn sinds een paar jaar geleden zowat het zelfde. Nadat Chiara en ik in 2014 trouwden, namen we onze bus, reisden we 2 jaar rond en werkte ik het eerste jaar als kampleider in Berria.

Op het einde van die zomer besloten we om terug naar België te trekken en om aan een gezin te beginnen. Dat was ook het moment dat ik de knoop doorhakte om aan Fiber Shape te beginnen. Dit was voor ons de ideale combinatie van werk en gezin. We konden qua werk doen wat we graag deden en we hadden veel tijd met de kindjes daar er altijd iemand van ons twee thuis was met hen. Als ik nu na 5 jaar terugkijk is dat de beste beslissing die ik in mijn leven genomen heb!

Photo by Ruben Duchi

Met Fiber Shape maak ik handgemaakte surf & skateboards op een ecologische manier. Ik gebruik hier recycleerbare producten voor zoals EPS en een ecologische epoxy als hars. Al mijn surfboards zijn uniek en op maat gemaakt en worden samen met de surfer ontworpen. Het is voor mij belangrijk dat de surfer een board onder zijn voeten krijgt waar hij of zij er het meeste plezier kan uithalen en zo nog meer in het water zal liggen.

- Hoe is het tot stand gekomen?
Ik maak al meer dan 15 jaar surfboards en droomde al langer om er mijn werk van te maken, maar bleef altijd twijfelen. Het was mijn vrouwke die me stimuleerde om van mijn droom werkelijkheid te maken en om de weg in te slaan waar we 5 jaar geleden aan begonnen zijn.

BoardX was mijn eerste surfervaring en heeft me eigenlijk nooit losgelaten! Ik surf nu nog met mensen waar ik in 2005 op een BoardX-kamp stond.

Wanneer ik met Fiber Shape startte, stond BoardX ook volledig achter mij en steunde me waar ze konden. Ik ben dan ook heel blij dat ik hier de kans krijg om hen te bedanken! “Thanks amigos, it’s been a hell of a ride and the best is yet to come!!”

Zowel mijn surfboards als skateboards stonden de laatste jaren op de BoardX surfcamps in Montalivet opdat ze daar getest kunnen worden door gasten en monitoren. Spijtig genoeg gooide Covid deze zomer hier roet in het eten, maar ik ben al bezig met een heel deel nieuwe boards voor deze zomer!

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
Voor mij was het een beetje een dubbel gevoel. Ik had heel wat plannen opstaan in het voorjaar en zomer van 2020 zoals testdagen, workshops en open atelierdagen. Ik heb er echter heel wat niet laten doorgaan, omdat het vaak niet mocht en omdat het voor mij niet goed voelde op dat moment.

Aan de andere kant zijn er nog nooit zoveel bestellingen binnen gekomen en ik had dan ook veel werk. Daarom besloot ik om bepaalde dingen uit te stellen en me te concentreren op het werk dat ik had en tijd te maken om verder te experimenteren met verschillende shapes in mijn surf & skateboards.

Photo by Ruben Duchi

- Waar is je bedrijf nu mee bezig?
Zoals altijd met duizend dingen tergelijkertijd?? We brachten onlangs een t-shirt uit en leggen de laatste hand aan een website met webshop.

Hiernaast blijf ik doorwerken aan nieuwe shapes en hoop ik samen met mijn teamriders deze zomer iets Covid-proof te kunnen organiseren. Als de maatregelingen het toelaten wil ik deze zomer graag mijn workshops ‘Bouw je eigen skate’ laten doorgaan, alsook de testdagen en enkele open atelierdagen.

FIBER SHAPE
Adres: Stadswal 14, 3580 Beringen
Volg Fiber Shape op Facebook en Instagram!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.