20 YRS BOARDEX: ARNE JASPERS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: ARNE JASPERS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Arne Jaspers en zijn talrijke projecten!

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit als gast ben mee geweest. Mijn eerste jaar was een stageweek in 2009, het eerste jaar dat het Junior camp in Le Pin Sec georganiseerd werd. Dit was op aanraden van kampverantwoordelijke Mathieu (mijn studiegenoot van toen op het ‘sportkot’). Nog steeds heel dankbaar voor de introductie in de wondere wereld van BoardX en de daaropvolgende positieve impact op verschillende vlakken.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Na de stageweek, heb ik gewerkt als moni in Le Pin Sec junior camp (2010 - 2013), gevolgd door enkele fijne jaren in het BoardXhouse in Berria (2013 - 2015), om in de ‘herfst’ van mijn BoardX-carrière terecht te komen in de fijne Family camps in Montalivet (2016 - ...) (in combinatie met enkele student weeks en voor-/naseizoensweken voor scholen in Monta). De voorbije jaren is het toch nog gelukt om elk jaar minstens een weekje mee te pikken als monitor.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Met voorsprong de sterke vriendschappen die er uit ontstaan zijn. Gedurende verschillende weken bijna 24/24 samen leven, werken, surfen en lachen creëert een ongelooflijke band. Van elke zomer kan je wel een ‘best of’ film of boek maken. Wat spontaan in me opkomt: de Olympische Spelen in Pin Sec met de legendarische, plechtige opening, de vele ochtend, middag en avond surfsessies (waarvan een mysterieuze sessie in Berria waar ’s ochtends vroeg in glassy omstandigheden de sets uit de mist kwamen opdoemen), nu en dan een goede ‘orage code rouge’ in Frankrijk met de nodige paniek in combinatie met een warme chocomelk, de hilarische feestjes en gezellige marktmomenten in Monta, en zoveel meer. En uiteraard al de fijne momenten tussen de zomers in die uit de vriendschappen voortkwamen.

- Wat vond je als monitor de tofste taak?
De variatie! Je kon de taken zo leuk maken als je zelf wou, van après ski-afwas tot winkelrecords  neerzetten (snelste winkel, grootste winkel, duurste winkel (mopje Kimme ????). Dankzij de verscheidenheid aan taken kon je jezelf ontwikkelen in de richting van je interesses. Koken (en meer bepaald desserts) was iets wat ik verschillende jaren met veel plezier heb gedaan. Iets meer naar het einde toe heb ik me in een impulsieve bui nog omgeschoold tot surfcoach, en zelfs nog battles gepresenteerd (daar waar ik het in mijn beginjaren verschrikkelijk vond om voor een groep te staan).

- Hoe volg je BoardX nog?
Ik probeer elk jaar nog een weekje mee te pikken als moni of gast. Daarnaast zijn bij de vele fijne momenten doorheen het jaar (sport, etentjes, vakanties, gezellige avonden, feestjes, etc.) meestal wel één of meerdere Board(E)Xers betrokken. De vele BoardX-vrienden bezoekjes gedurende mijn jaren in Amsterdam waren ook telkens een plezier, en niet te vergeten mijn doctoraatsverdediging die dankzij een ruime BoardX delegatie een thuismatch was, die ‘battle’ was al half gewonnen nog voordat hij gespeeld was. De dankbaarheid naar BoardX is dus meer dan terecht. Ik heb er, zoals vele BoardEx’ers, ook mijn fantastische vriendin leren kennen, en een zalig peterschap aan overgehouden. Jaarlijks staan er nog verschillende surfvakanties op het programma (Frankrijk en Marokkotrips), vanzelfsprekend met BoardX-vrienden.

- Vertel eens wat meer over je werk?
Ik ben deels als zelfstandig sportwetenschapper aan de slag voor verschillende atleten en sportorganisaties waaronder de Belgische voetbalbond. Daar ben ik betrokken in projecten rond data en innovatie in combinatie met de ondersteuning van de Red Devils en Red Flames door middel van verschillende technologieën zoals GPS. Kort samengevat probeer ik trainingsrichtlijnen te geven op basis van de verschillende data om zo de spelers/speelsters zo fit en fris mogelijk aan de start van de internationale wedstrijden te krijgen, en hopelijk, met een jaartje vertraging, het EK voetbal te winnen.

Verder maak ik deel uit van TopSportsLab, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen en vertalen van verschillende soorten data (GPS, hartslag, slaap, voeding) naar praktische adviezen voor verschillende soorten doelgroepen. Dit zijn zowel professionele als amateursporters, maar ook mensen die gezond willen leven.

En als laatste Evermove, waar ik dankzij en samen met Bert Ackaert (de man van een andere BoardEx'er, Nathalie ‘Tashke’ Willem) unieke experiences rond persoonlijke ontwikkeling ontwikkel. Met nieuwe technologieën transformeren we de beste expertise tot inspirerende, interactieve en betekenisvolle belevingen.

- Hoe is dit allemaal tot stand gekomen?
BoardX heeft hier zowel rechtstreeks en onrechtstreeks impact op gehad. Sommige zaken door een samenloop van omstandigheden zoals bijvoorbeeld dat ik na het afronden van mijn Master LO en bewegingswetenschappen graag meer wilde weten over het ontstaan van blessures maar vooral ook omdat ik nog enkele jaren van het onbezorgde studentenleven wilde genieten, met name voor de fijne zomers met BoardX en om te kunnen surfen. Vervolgens kwam ik dankzij de keuze voor studies kinesitherapie tijdens een stage bij AZ Alkmaar terecht wat op zijn beurt weer zorgde voor een doctoraat over het gebruik van GPS in voetbal wat dan weer zijn positieve invloed had op mijn huidig werk.

Daarnaast heb ik ervaren dat je dankzij BoardX leert ondernemen in de brede zin van het woord, je krijgt er ook de vrijheid en het vertrouwen voor. Je ontwikkelt er algemene vaardigheden (leren organiseren, in team werken, voor een groep staan, ...), je verruimt je blik op de wereld door de gesprekken met anderen, en je ontdekt je interesses en de mogelijkheden om jezelf daarin verder te ontwikkelen. Die zaken komen op een later moment sowieso van pas, of dat nu als zelfstandige, als hobby of in je dagelijkse leven is.

Een grappige anekdote is dat, dankzij de bij BoardX ontwikkelde passie voor desserts en de nodige motivatie van medemonitoren, ik mij had ingeschreven voor Bake Off Vlaanderen. Na enkele pre-selectieronden, met o.a. een Mexicaanse Tequila biscuit als dessert, kreeg ik te horen dat ik uit iets van 400 deelnemers geselecteerd was voor de laatste selectieronde van 32 deelnemers. Ik heb het uiteindelijk niet gehaald tot de finale 10 deelnemers voor het televisieprogramma (anders had ik hier misschien een mooi verhaal kunnen vertellen over het ontstaan van mijn eigen patisseriezaak :) maar het is wel een goed voorbeeld van hoe BoardX kan leiden tot fijne (zij)projecten.

Misschien nog belangrijkste is de zuurstof die je krijgt van de fijne momenten met vrienden en het sporten wat helpt bij een goed evenwicht tussen plezier, leven en werk. Dat geeft ook weer energie en inspiratie om je werk graag en goed te doen. Wat dat betreft is surfen ook een mooie metafoor voor ondernemen en misschien, bij uitbreiding, het leven: hoge adrenaline golven afgewisseld met fijne party waves, soms (lang) wachten, peddelen tegen de stroming in, af en toe eens een goede wipe-out, etc. Om er een cliché quote achteraan te gooien: 'You can't stop the waves, but you can learn to surf’ (alzo zei Jon Kabat-Zinn)

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
Allereerst chapeau hoe jullie dit hebben aangepakt! Omdat ik zelf veel met data-analyse en visualisatie bezig ben via mijn laptop, kon ik veel van thuis uit doen, wat dat betreft heb ik geluk gehad. Het EK werd een jaartje uitgesteld, maar dat proberen we dit jaar te winnen :)

Corona heeft best zijn impact gehad op de wereld, met de nodige ellende en verdriet. Het heeft ook doen inzien dat de zaken die we vanzelfsprekend vonden (reizen, gezellige momenten, feestjes, ...) niet zo vanzelfsprekend zijn. Elke crisis heeft ook zijn leermomenten. Ik hoop dat we het belang hebben ingezien van de relatie met en zorg voor de natuur. Het is ook positief om te zien dat veel mensen ‘dankzij’ Corona aan hun gezondheid zijn gaan werken. Het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden en wat dat betreft is surfen de ideale fysieke en mentale ontspanning.

- Waar ben je nu mee bezig?
We zijn in volle voorbereiding van het EK waar we hopelijk een mooi resultaat kunnen neerzetten. Met de impact van Corona op het voorbije en huidige voetbalseizoen, iets wat we goed moeten voorbereiden om in topvorm op het tornooi te staan.

Daarnaast hoop ik dat we komende maanden met Evermove enkele experiences kunnen lanceren, waaronder de ‘Holifood’ experience die we aan het ontwikkelen zijn. Dit wordt een holistische beleving rond eten en drinken, waarbij we mensen leren hoe ze de beste voedingskeuzes kunnen maken en hun eetgedrag kunnen veranderen op basis van hun omgeving, psychologie én fysiologie.

Eetgedrag wordt immers niet alleen bepaald door lichamelijke, maar ook (en vaak vooral) door mentale en sociale factoren. We werken aan een unieke beleving waarbij we met behulp van verschillende metingen, VR en andere interactieve technologieën laten ervaren hoe je deze inzichten kan toepassen in je dagelijks leven. Al dan niet in combinatie met een dessertje ;)

ARNE JASPERS

KBVB
Website: www.rbfa.be
Volg de Koninklijke Belgische VoetbalBond ook op Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok en LinkedIn!

TOPSPORTSLAB
website: www.topsportslab.com
Volg TopSportsLab op Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn!

EVERMOVE
Website: www.evermove.com
Volg Evermove ook op Facebook, Instagram, YouTube en LinkedIn!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.