TRIPREPORT: DEAN VANDEWALLE IN EL SALVADOR

Op woensdag 13 maart vertrokken we van ons huis in Tamarindo (Costa Rica) naar de luchthaven voor een vlucht naar San Salvador, de hoofdstad van El Salvador.

Meer lezen

TRIPREPORT: DEAN VANDEWALLE IN EL SALVADOR

Op woensdag 13 maart vertrokken we van ons huis in Tamarindo (Costa Rica) naar de luchthaven voor een vlucht naar San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Reden van deze trip is dat wij elke drie maanden uit Costa Rica moeten om ons visum te hernieuwen. Eenmaal in het Surfcamp Las Flores aangekomen, dook Dean uiteraard meteen het water in!

El Salvador leek ons wel een uitdaging maar we waren toch enigszins bang, niet zozeer voor het onbekende, maar omdat het land een 'gevaarlijke' reputatie heeft. Zo waren er verhalen van surfers die op het strand beroofd worden van board, short, lycra en horloge om poedelnaakt terug te keren naar hun hotel!

Dit onveilig gevoel bleek enorm mee te vallen en toen we met locals hierover spraken bleek dit zeker het geval te zijn in steden als San Salvador, La Libertad, etc. Toch werd ons afgeraden om alleen te gaan surfen in het noorden, maar met een lokale gids vermijd je al veel problemen.

De reden voor de grote criminaliteit is een speciaal verhaal. De VS hebben in grote getale San Salvadorianen die er in de gevangenis zaten terug naar San Salvador gedeporteerd. Zij lopen hier nu vrij rond en hebben zeer radicale en gevaarlijke gangs gevormd die de steden terroriseren. Wij zaten gelukkig in het zuiden, op 2 uur rijden van de hoofdstad, en daar is er gelukkig geen gevaar.

Ons verblijf in het Las Flores surfcamp was excellent: toplogement, rijkelijke maaltijden,… en vanuit het restaurant kijk je recht op Punta Flores. Waanzinnig! Elke morgen gaan er vanuit het kamp pangas (bootjes) naar andere spots. De eerste vertrekt rond 5h30, dus het was elke dag wel vroeg opstaan. Wij zijn zo tweemaal naar Punta Mango geweest.

Qua surf hebben we redelijk wat swell gehad, maar de wind condities vielen niet echt mee. Redelijk vroeg kwam de sideshore wind op zoals je kan zien in vele foto's en dat maakte de face van de wave choppy. Maar dat hoort bij surftrips en het potentieel van golven hier is echt top. Het blijkt hier wel erg druk te zijn tijdens het hoogseizoen (april – september) met soms 30 man in de line up. Maar wij komen zeker nog terug!

Een onderdeel van elke dag is dat Dean huiswerk moet doen. De school in Tamarindo steunt Dean gelukkig enorm en laat hem toe afwezig te zijn voor wedstrijden, speciale trips en trainingen. Daar staat uiteraard tegenover dat hij alles voor school zelfstandig moet bijwerken tijdens deze afwezigheden.

Vijf dagen na onze aankomst, op maandag 18 maart, gaat de wekker af om 4u30 om op tijd onze vlucht terug naar Costa Rica te halen en om 12u zijn we eindelijk terug thuis. Dean mag meteen naar zijn kamer om extra huiswerk in te halen en zich voor te bereiden op een week met veel toetsen. Tussen 15u30 en 17u staat er opnieuw een surftraining met Scott op het programma, want aanstaande vrijdag vertrekken we naar Dominical voor een manche van het Circuito Nacional Surf Costa Rica!

(Dean won voor deze wedstrijd elke heat in zijn categorie (9-12 jaar) en scoorde big in de finale met 16,7/20!)

© BoardX Magazine 2013

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.