MAGICAL MAROC'N'ROLL

Marokko. Het land van zoete muntthee en tajine, bergen en oases, zand en golven. Het land waar surfers van over de hele wereld heen reizen om op eindeloze golven de rit van hun leven te beleven.

Meer lezen

MAGICAL MAROC'N'ROLL

Marokko. Het land van zoete muntthee en tajine, bergen en oases, zand en golven. Het land waar surfers van over de hele wereld heen reizen om op eindeloze golven de rit van hun leven te beleven. Het land dat op slechts een viertal uurtjes vliegen van België ligt. Een paar jaar geleden besloten we om tussen Agadir en Essaouira het BoardXHouse op te trekken. We lieten een aantal experts aan het woord!

Arnold Delahaye:
Behaalde in 1984 zijn diploma architectuur aan het hoger architectuurinstituut Sint-Lucas in Gent. Daarvoor behaalde hij naast een middelbaar diploma ook een diploma aan de Stedelijke Kunstacademie in Ieper. Sinds 1986 werkt het kantoor AD voor verscheidene architectenkantoren in Marokko om uiteindelijk in 1995 mee het nieuwe agentschap ABD op te richten.

Arnold met zijn zoon en surfer Arno in Oukaïmeden, Marokko.

Het BoardXHouse is gelegen bovenop een naar het zuiden hellend stuk grond, veertig meter boven de zeespiegel op een verticale rotsformatie waar de Atlantische Oceaan bij hoog water hard tegenaan beukt.

Het zijn drie op elkaar gestapelde appartementen bovenop een kelder. Elk appartement beschikt over drie slaapkamers, via een nachthal gescheiden van een ruime woonkamer met open keuken met daartegen aan de zeezijde zelfdragende houten terrassen. Het zwembad met zonneterras en dakterras zijn gemeenschappelijk. Het BoardXHouse is gebouwd in een betonskeletstructuur met waterdicht beton tegen de corrosieve werking van de zeelucht.

De minimalistische binnenhuisafwerking kleurt hedendaags Marokkaans: traditionele terracottategeltjes, bejmat voor de vloer en tadelakt voor de muurbekleding in de badkamers. Het meubilair, zitbanken, kasten, bedden en bijzettafeltjes zijn in metselwerk opgetrokken en ogen strak. Een hedendaagse versie van landelijk, Marokkaans interieurdesign.


O'Neill teamrider Micah Lester knalt'm tegen de lip, met het BoardXHouse op de achtergrond.

Bij het ontwerpen ging alle aandacht naar datgene wat surfers boeit: golven. Het zicht op de spot was ons uitgangspunt en allesbepalend. De naar zee gekeerde woonruimte ligt aan de zuidkant met daarvoor een veertien vierkante meter groot houten terras met hoge, glazen borstweringen. Rechtstaand met je ellebogen rustend op een brede houten, vlakke handgreep, breed genoeg om er ook een glas of bord op te zetten, kun je golven spotten. Of zittend en liggend kijk je zo onder de reling door naar de rollende point break.

Langs de achterdeur kom je binnen via een grote openluchtdouche waar de surfers zich kunnen afspoelen en pakken te drogen hangen. Vandaar lopen ze door naar de boardberging in de ruime kelderruimte met sanitair en kleedruimte.

Vanuit de boardstore loop je via de trap naar je appartement. Of verder helemaal naar boven naar het dakterras. Net zoals in de traditionele Marokkaanse woningen in de medina bestaat de buitenruimte uit een dakterras, waar je beschikt over een openluchtkeuken met barbecue en gemetste zitbanken. Chillen en surfen. Daar is het allemaal om te doen.


Het uitzicht vanuit het zwembad van het BoardXHouse

Willem:
Ex-BoardX-monitor
Reisverslag: Marokko by mountainbike

Deze winter besloten we de koude te ontvluchten en voor de verandering eens met de mountainbike Marokko te gaan ontdekken. Vier mannen, vier fietsen, veel reservegerief en een adembenemende locatie: het BoardXHouse. Fun verzekerd!

Dag 1 en 2: De revelatie
Onze gids Kimmos had zijn huiswerk gedaan. De eerste dag al toonde hij ons een paar prachtige donkey trails en een heerlijk lange afdaling tot aan een afgelegen strand met in de verte zicht op het BoardXHouse.
Dag twee trokken we landinwaarts. Na een paar uur van vooral pittig klimmen, werd onze aandacht getrokken door een prachtige helling langs de kant van de weg. Die konden we niet links laten liggen, dus klommen we via een rivierbeddinkje tot boven. Daar strekte zich voor ons een prachtig reliëf uit, met slingerende paadjes en technische afdalingen die wel voor ons aangelegd leken. Hemels.


Dag 3-4: Into the wild
Daarna hadden we de smaak helemaal te pakken. Wat volgde, waren twee dagen van ontdekking over kronkelende single tracks, ruwe afdalingen, stekelige rivierbeddingen en door de steile vallei van een oase waar het heel technisch werd en we onze bescherming enkele keren goed op de proef stelden. Af en toe dwaalden we wat van de betreden paden af en moesten we stukken dwars door rotsachtig terrein, even vaak op de fiets als met de fiets op de rug. Wie ontdekken wil, moet kunnen afzien.


Dag 5: Met de pick-up
Toen onze benen stilaan niet meer herstelden, besloten we een pick-up met chauffeur te huren. Zo konden we ook wat verder het binnenland in trekken. Ook hier ontdekten we een paradijs van single tracks tussen afgelegen gehuchten en genoten we onder het enthousiaste gejoel van kinderen van enkele prachtige donkey trails.
Om de dag en onze biketrip in stijl te beëindigen, lieten we ons door de pick-up afzetten bovenop de top van een berg. De veelbelovende beklimming duurde per jeep meer dan veertig minuten. We volgden Kim zijn aanwijzingen, vertrouwden op ons instinct en ontdekten een bijna eindeloze aaneenschakeling van single tracks die ons helemaal terugbrachten tot in de vallei. We haalden het net voor zonsondergang en keerden tevreden huiswaarts terug voor een frisse duik in het zwembad en een tajine. Meer moet dat niet zijn.


Praktisch:
Het fysieke niveau van biken in Marokko heb je grotendeels zelf in de hand, al moet je toch rekenen op flink wat reliëf en steeds een lange klim die je van Imsouane het binnenland in brengt. Je kan uiteraard ook opteren voor een pick-up met chauffeur. Omdat het in Marokko erg warm kan worden en je zelden of nooit rivieren of ander (drinkbaar) water tegenkomt, voorzie je per tocht best zo’n drie liter water per man. Het technische niveau kan je ook grotendeels zelf bepalen: je vindt er alles tussen cross country over 4x4 wegen tot technische freeride over natuurlijke single tracks.

Over het algemeen is het landschap echter erg ruw. Je rijdt over rotsachtig en technisch terrein en je moet bovendien rekening houden met scherpe begroeiing en onvoorziene stenen op je pad. Voorzie dus zeker genoeg reservebanden en reparatiemateriaal, vergeet zeker dat extra derailleurpad niet en neem iemand mee met voldoende technische vaardigheden om ‘s avonds de brokken te herstellen. Voor meer info en GPS tracks van enkele leuke tochten kan je terecht bij Kim (kim@boardx.be) of op http://boardxhouse.com.Shaun Cansdell:
Professioneel surfer en O'Neill teamrider
“I was lucky enough to spend some time at the BoardXHouse in January 2011 for the O'Neill Close Encounters trip. With perfect waves and interesting culture, it is one of the most unique, fun surf trips I've ever been on.

There is a huge variety of perfect right hand point breaks, untapped by the crowds of people that frequent many of the other world class surfing spots around the globe. Paradise unfound would be the best way to describe it.

I would absolutely recommend The BoardXHouse to anyone looking for the perfect place to stay for a memorable surf trip. It’s not only an awesome house, it has the most incredible views overlooking the coast and some of the best waves in Morocco are right at your doorstep, we scored great surf throughout our entire stay and I'm sure you will too!”

© BoardX Magazine 2012


https://www.boardxhouse.com
http://abdarchitectes.com/fr/
http://www.shauncansdellshapes.com/

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.