DE 13 SURFKLASSIEKERS DIE JE MOET GEZIEN HEBBEN!

Zit je werk erop, zijn alle klusjes in huis gedaan en heb je je portie sport al gehad? Dan brengen wij soelaas met een lijstje surffilms waar je makkelijk 3 quarantaines mee vult!

Meer lezen

DE 13 SURFKLASSIEKERS DIE JE MOET GEZIEN HEBBEN!

Zit je werk erop, zijn alle klusjes in huis gedaan en heb je je portie sport al gehad? Dan brengen wij soelaas met een lijstje surffilms waar je makkelijk 3 quarantaines mee vult! Hou je van animatie, actie, humor, thriller of drama? Van elk genre is er wel een surffilm gemaakt! Wij stelden een lijstje op van alle klassiekers die je moét gezien hebben.

1. POINT BREAK (1991) Imdb-score: 7,3

In Los Angeles opereert een bende bankovervallers die zichzelf de 'The Ex Presidents' noemen. omdat ze bij hun overvallen maskers dragen van Reagan, Carter, Nixon en Johnson. De FBI stelt vast dat de daders surfers moeten zijn en dat is hun enige aanknopingspunt. Ze sturen daarom de jonge agent Johnny Utah (Keanu Reeves) naar het strand om te infiltreren. Hij ontmoet er de charismatische surfer Bodhi (Patrick Swayze) en diens vrienden, die hem in een nieuwe, opwindende wereld introduceren.

Wistjedatje: Anthony Kiedis, de zanger van de Red Hot Chilli Peppers, speelt een rolletje als Tone, lid van de bende die op het strand met Keanu Reeves in een gevecht verwikkeld geraakt.

2. BIG WEDNESDAY (1978) Imdb-score: 7,2

In Big Wednesday spelen drie jongens uit Los Angeles de hoofdrol, zongebruinde hunks met blonde haren. Zij zijn de helden van het strand; ze worden vol bewondering 'de pioniers van de moderne stijl' genoemd. De vrienden consumeren grote hoeveelheden bier en marihuana, en genieten van stevige knokpartijen. Op de achterbank hebben ze seks met mooie meisjes.
Maar het is niet alleen maar 'vrijheid, blijheid'; de Vietnam-oorlog is nadrukkelijk aanwezig, en zorgt ervoor dat de jongens mannen worden, en vriendschappen onder druk komen te staan.

Wistjedatje: De film was zo'n grote inspiratiebron voor regisseur Kathryn Bigelow dat ze Gary Busey een rol gaf in haar surffilm Point Break.

3. CHASING MAVERICKS (2012) Imdb-score:7,2

Jay Moriarty, een jonge man, gaat op zoek gaat naar de gevaarlijkste golf van Noord-Californi√ę, en daarbij neemt een lokale legende hem onder zijn vleugels. Wat begint als een mentorschap verandert in een unieke levenslange band wanneer beide vrienden ontdekken dat er niets krachtigers bestaat dan het verleggen van je grenzen en het najagen van een bijna onmogelijke droom.

Wistjedatje: Gerard Butler had nog niet heel veel surfervaring en is tijdens de opnames zelfs in het ziekenhuis opgenomen nadat hij bijna verdronken was.

4. LORDS OF DOGTOWN (2005) Imdb-score: 7,1

Deze film is een gefictionaliseerde rit met een groep briljante jonge skateboarders die opgegroeid zijn in de straten van Dogtown in Venice, California. De 'Z-Boys', zoals zij bekend staan, perfectioneren hun techniek in lege zwembaden van niets vermoedende bewoners, om zodoende uit te groeien tot pioniers van een nieuwe sport.

Wistjedatje: De astronaut die vraagt of hij eens eens op het skateboard van Stacy Peralta mocht staan, is skatelegende Tony Hawk.

5. SOUL SURFER (2011) Imdb-score: 7,0

Soul Surfer vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge surfster Bethany Hamilton, die haar arm bij een aanval van een haai verloor. Ze vocht moedig terug en tegen alle verwachtingen in werd ze opnieuw kampioen. Ze werd een bron van inspiratie voor miljoenen mensen wereldwijd door haar onwrikbare doorzettingsvermogen en haar onaangetaste vertrouwen.

Wistjedatje: De arm van hoofdactrice AnnaSophia Robb werd tijdens de opnames bedekt met een groene mouw en nadien digitaal weggewerkt. Bethany Hamilton zelf heeft de meeste surfscènes voor haar rekening genomen.

6. SURF’S UP! (2007) Imdb-score: 6,7

Surf's Up is gebaseerd op de schokkende openbaring dat het surfen eigenlijk door pingu√Įns werd uitgevonden. In deze mockumentary zal de crew het publiek achter de schermen nemen in de wereld van het WK surfen voor pingu√Įns en vooral de nieuwe grote ster Cody Maverick belichten.

Wistjedatje: Pro-surfers Kelly Slater en Rob Machado hebben niet alleen een rol in de film als de SPEN-commentatoren, maar hielpen het animatieteam ook om de golven en surfbewegingen tot in de perfectie na te bootsen. John Clark -die dit team leidde- surft zelf trouwens al sinds hij 5 was op Cocoa Beach, de homespot van Kelly Slater.

7. NORTH SHORE (1987) Imdb-score: 6,5

Rick Kane uit de woestijnstaat Arizona wint een veertiendaagse vliegreis naar Hawa√Į. Daar imponeren Australi√ęrs Alex en Occy (gespeeld door pro surfer Mark Occhilupo) -die samenwonen met Lance Burkhart (gespeeld door pro-surfer Laird Hamilton)- hem met hun surfkunsten, en hij wil dat ook wel leren. Als hij met een plezierplankje de branding induikt, krijgt hij een aanvaring met topsurfer Vince (gespeeld door pro-surfer Gery Lopez). Ze worden gered, maar de Hawa√Įanen zijn ge√Įrriteerd door zo'n amateur en nog meer als zij ontdekken dat hij verliefd is op de nicht van Vince. Met de hulp van Chandler leert hij de sport.

Wistjedatje: Om een rol te pakken te krijgen, vloog John Philbin (Turtle) naar Hawaii om in vorm te geraken, te leren surfen én met het juiste accent te spreken. Hij speelde later ook één van de Ex Presidents in de film Point Break.

8. THE SHALLOWS (2016) Imdb-score: 6,3

Op een korte afstand van de kust wordt surfster Nancy aangevallen door een grote witte haai. Ze komt vast te zitten op een kleine rots, minder dan 200 meter verwijderd van het strand. Zal ze de oversteek wagen?

Wistjedatje: Blake Lively was tijdens de opnames zwanger van haar tweede kind. De Australische pro surfster Isabella Nichols was Blake's 'surfing stunt double' en leerde haar hoe ze moest peddelen, een surfboard waxen, vinnen monteren en een leash aandoen.

9. BLUE CRUSH (2002) Imdb-score: 5,6

Anne Marie werkt samen met haar vriendin bij een hotel op Hawa√Į, om het saaie leventje te ontspringen staan ze elke morgen altijd vroeg op om zo samen de hoge golven op de surfplank te trotseren. Hun droom is om ooit de grote surfwedstrijd te winnen. Maar dan opeens verschijnt Matt. Ze verliest haar balans en ze worden verliefd. Haar surfconditie heeft daar echter wel onder te lijden.

Wistjedatje: Kate Bosworth is tijdens de opnames even buiten bewustzijn gegaan toen Matthew Davis een surfboard uit zijn handen liet schieten en de plank op haar hoofd viel.

10. RIP TIDE (2017) Imdb-score: 5,5

Nadat een g√™nante video viraal gaat besluit een New Yorks model te ontsnappen aan haar verstikkende bestaan ‚Äč‚Äčdoor een bezoek te brengen aan haar verre tante in Australi√ę.

11. BLUE CRUSH 2 (2011) Imdb-score: 5,4

De beeldschone 18-jarige Dana is een topsurfer met een kast vol trofee√ęn. Wanneer haar vader haar onder druk zet om het rustiger aan te doen en naar de universiteit te gaan, vlucht ze weg uit haar huis in Beverly Hills. Ze reist af naar de stranden van Zuid-Afrika, naar 's werelds mooiste surfplekken. Het is tevens het land van herkomst van haar overleden moeder. Hier begint ze aan een zwerftocht langs de adembenemend mooie zuidkust van Afrika om haar moeders droom te verwezenlijken: een lange foutloze rit over de moordende golven van J-Bay.

12. BRICE DE NICE (2005) Imdb-score: 5,1

Een wannabe surfer feest aan de Franse Rivièra in afwachting van de perfecte golf.

13. SURFER, DUDE (2008) 4,7

Een verhaal over een surfer op zoek naar zijn ziel tijdens een existenti√ęle crisis.

‚Äć

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.