42 SURFDOCU’S DIE JE LOCKDOWN-LEVEN EEN PAK AANGENAMER MAKEN!

Naast al dat werken en sporten is er ook tijd voor ontspanning. Wij hebben iets voor u waarbij je je voeten omhoog kan leggen en rustig in de zetel kan ploffen!

Meer lezen

42 SURFDOCU’S DIE JE LOCKDOWN-LEVEN EEN PAK AANGENAMER MAKEN!

Naast al dat werken en sporten is er ook tijd voor ontspanning. Wij hebben iets voor u waarbij je je voeten omhoog kan leggen en rustig in de zetel kan ploffen! Na de 13 surffilm-klassiekers is het tijd voor dé 42 surfdocu’s die je zeker moét gezien hebben.

Deze 42 epische documentaires staan hieronder op chronologische volgorde. De redactie heeft haar favoriete films aangeduid met een asteriks (*). Ontbreekt er nog eentje in het lijstje? Laat het ons dan weten via Facebook of Instagram!

1. Endless Summer (1966)*
2. The Innermost Limits Of Pure Fun (1969)
3. A Sea For Yourself (1973)
4. Dogtown And Z-Boys (2001)*
5. Leave A Message  (2001)*
6. September Sessions  (2002)*
7. Riding Giants (2004)*
8. Blue Horizon (2004)
9. Brokedown Melody (2004)*
10. Sipping Jetstreams (2006)*
11. Letting Go (2006)
12. Surfwise (2007)
13. Bra Boys (2007)
14. Bustin’ Down The Door  (2008)*
15. Shimmer (2008)
16. One Track Mind (2008)*
17. Sea Of Darkness (2008)
18. The Drifter  (2009)
19. A Fly In The Champagne (2009)
20. Scratching The Surface (2010)*
21. Castles In The Sky (2010)*
22. North Of The Sun  (2012)*
23. Dear Suburbia (2012)*
24. The Ductumentary  (2013)
25. De Passage (2014)
26. View From A Blue Moon  (2015)*
27. South To Sian (2016)*
28. Given (2016)
29. Distance Between Dreams (2016)*
30. Gaza Surf Club (2016)
31. Under An Artic Sky  (2017)*
32. Resurface  (2017)
33. Fishpeople (2017)
34. The Church Of The Open Sky  (2017)
35. Paradigm Lost (2017)*
36. Proximity (2017)*
37. Kissed By God  (2018)*
38. Unstoppable  (2018)*
39. Momentum Generation  (2018)*
40. Stab In The Dark  (2019)
41. Twelve (2019)
42. Weird Waves (2019)

Klik op de titel of de afbeelding voor de FULL MOVIE.
Sit back, Relax & ENJOY!

1. THE ENDLESS SUMMER (1966)*

Twee surfers uit het Amerikaanse Californië besluiten om een wereldreis te maken om de beste surflocaties te bezoeken. Na een gedegen voorbereiding vliegen ze naar Senegal, Ghana en vervolgens Zuid-Afrika, waarbij ze de evenaar passeren en zo in de zomer terechtkomen. Tijdens een rondreis langs de Zuid-Afrikaanse kust komen ze langs Cape St.Francis en ontdekken de beste plek. Hierna volgen bezoeken aan Australië, Nieuw-Zeeland en Tahiti. Uiteindelijk bezoeken ze de Banzai Pipeline aan de noordkust van het Hawaïaanse eiland Oahu. Onderweg ontmoeten ze bekende surfers, zoals Miki Dora, Phil Edwards en Butch Van Artsdalen.

2. THE INNERMOST LIMITS OF PURE FUN (1969)

Eén van de eerste surffilms uit die revolutionaire periode in het surfen. Wat vandaag een stukje nostalgie is, was in die tijd een innnovatieve film, met camera's en andere technische nieuwigheden. Het amateuristische maken, de groovy soundtrack en de mogelijkheid die het ons geeft om de surfgeschiedenis te zien, maken het een aangename ervaring. Wat is er mooier dan de geboorte van het shortboard te bekijken vanuit het zeer persoonlijke perspectief van de uitvinders?

3. A SEA FOR YOURSELF (1973)

The L.A. Times noemde deze film "Een verbluffend gefotografeerde viering van de schoonheid en het plezier van surfen." Veel van 's werelds beste surfers van de jaren 70, waaronder Hackman en B.K., nemen de beste golven van Californië, Frankrijk, Peru, Australië en Hawaï.

4. DOGTOWN AND Z-BOYS (2001)*

Dogtown and Z-Boys is een documentaire uit 2001, geregisseerd door Stacy Peralta. De documentaire onderzoekt de pioniers van het Zephyr-skateboardteam in de jaren zeventig (waarvan Peralta lid was) en de zich ontwikkelende skatersport. Aan de hand van een mix van film van het Zephyr skateboardteam (Z-Boys), gemaakt in de jaren 70 door Craig Stecyk, samen met hedendaagse interviews, vertelt de documentaire het verhaal van een groep tienersurfers / skateboarders en hun invloed op de geschiedenis van skateboarden (en in mindere mate surf) cultuur.

5. LEAVE A MESSAGE (2001)

Deze surffilm brengt de knapste -in alle betekenissen van het woord- vrouwelijke surfers samen en toont je tot welke ongelofelijke surfskills zij allemaal toe in staat zijn! Carissa Moore (Hawaii), Lakey Peterson (USA), Laura Enever (Australia), Coco Ho (Hawaii), Byrne-Wickey Monyca (Hawaii) and Malia Manuel (Hawaii) nemen je mee op een trip naar adembenemende plaatsen in Australië, Caiifornië en Mexico waar hun air show en tube work je met verstomming zullen slagen.

6. SEPTEMBER SESSIONS (2002)*

Kelly Slater, Shane Dorian, Rob Machado en anderen maken een freesurf-reis naar de kust van Sumatra, waar ze prachtige golven surfen en de urgentie verliezen waarmee ze zijn gaan leven als professionals. De film bevat ook commentaar van de surfers en een aantal leuke scènes, waaronder bodysurfen, riviersurfen en heerlijke muziek van hun goede vriend en tevens regisseur Jack Johnson.

7. RIDING GIANTS (2004)

Riding Giants is een documentaire uit 2004, geregisseerd en verteld door Stacy Peralta, een beroemde skater / surfer. De film traceert de oorsprong van surfen en richt zich specifiek op de kunst van het rijden op grote golven.

8. BLUE HORIZON (2004)

Twee jaar lang volgde de bekende surf cinematograaf, Jack McCoy, 2 van 's werelds beste surfers: Andy Irons, een gedreven competitiebeest, die zijn zinnen heeft  gezet om Kelly Slater te verslaan en de wereldtitel te behalen, en Dave "Rasta" Rastovich, een freesurfer bij wie het allemaal rond de ziel van het surfen draait. Het resultaat: Blue Horizon, een epische documentaire die de surffilm terug naar het grote scherm wil brengen!

9. A BROKEDOWN MELODY (2004)*

De film verkent de tijden, reizen en ervaringen van een stam surfers die op zoek zijn naar de vonk van het leven en deze willen doorgeven aan de jongere generatie. Surfend op allerlei soorten boards vindt de ‘stoked’ crew overvloedige, waanzinnig goede golven en geen drukte.

10. SIPPING JETSTREAMS (2006)*

Van de markten en souks van Marrakech in Marokko tot de blues van de Atlantische Oceaan in Barbados, van Japan tot Cuba, Italië, Hong Kong en Egypte...Sipping Jetstreams is een fotografische reis van ontdekking en avontuur. Deze odyssee van twee jaar richt zich niet alleen op het surfen, maar ook op de plaatsen en de gezichten van elke bestemming.

11. LETTING GO (2006)

Dit is het verhaal van Kelly Slater's recordbrekende zevende wereldtitel. In de jaren negentig vestigde Kelly Slater zichzelf als de meest dominante professionele surfer ooit. Hij won een record van zes wereldtitels, maar dat was toen ... In 2005 was het zeven jaar geleden dat hij de kroon won. Velen dachten dat hij zijn hoogtepunt voorbij was. Ze hadden het mis ... Beleef het meest triomfantelijke jaar van Kelly's carrière. Ga met hem mee op de epische golven van de "droomtour" - Australië, Zuid-Pacific, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa - op zijn zoektocht naar langverwachte # 7. Bekijk de hoogte- en dieptepunten, de vieringen en de liefdesverdriet, de rivaliteit met Andy Irons, de keerpunten en de druk die werd opgebouwd toen elk evenement hem dichter bij de titel bracht. Deze unieke film zit boordevol extra's en is een achtbaanrit van start tot finish

12. SURFWISE (2007)

Surfwise vertelt het verhaal van de 11-koppige Doc Paskowitz-familie. Hij richtte een surfschool op terwijl hij zijn gezin, van acht jongens en een meisje, opvoedde in een camper.

13. BRA BOYS (2007)

Een film over de culturele evolutie van de buitenwijk Maroubra aan het strand van Sydney en de sociale strijd waarmee de jeugd wordt geconfronteerd - de beruchte surfbende die bekend staat als de Bra Boys.

14. BUSTIN’ DOWN THE DOOR (2008)*

A group of young surfers from South Africa and Australia turned the surf world in Hawaii upside down during the winter of 1975. The group sacrificed everything to create a culture and industry of surfing. The documentary Bustin ‘Down the Door describes the rise of professional surfing in the 1970s and tells the story of the group of young surfers.

15. SHIMMER (2008)

Wanneer de Roxy-meisjes de beste surfspots ter wereld verlichten, is de SHIMMER verblindend ... Sluit je aan bij supersterren Megan Abubo, Chelsea Georgeson en Sofia Mulanovich terwijl ze vonken creëren in Indonesië, Fiji, Australië en Hawaï. Bekijk de rijzende sterren Caroline Sarran, Veronica Kay, Rosie Hodge en Carly Smith in binnen- en buitenland. Bekijk de toonaangevende dames Kassia Meador, Kula Barbieto en Crystal Dzigas van longboarding die glazige bergtoppen opladen van Waikiki naar de Mentawais, elke rit doordrenkt met kracht, schoonheid en gratie. En Roxy's eigen leidende legende, viervoudig wereldkampioen Lisa Anderson, wijst de weg voor een internationaal team van hoogbegaafde jongeren onder leiding van Hawaii's Carissa Moore, die ons laat zien hoe rooskleurig hun toekomst zal zijn.

16. ONE TRACK MIND (2008)*

One Track Mind verkent de technische kant en het ambitieuze karakter van de meest competitieve individuen van surfen en hun drive om de grenzen te verleggen en successen te behalen. De meest invloedrijke mensen in het moderne surfen vertellen verhalen over hun beste boards, de surfers die ze begroeten en de golven waarmee ze leven.

17. SEA OF DARKNESS (2008)

Sea of Darkness won prijzen op zo goed als ieder surffilmfestival waar ze aan deelnam en kreeg bovendien de title van Beste Documentaire van het befaamde Surfer Poll, tot de film plots van de aarde leek verdwenen te zijn. Niet verwonderlijk dat we spreken van één van de meest controversiële surffilms die ooit gemaakt is. Ze beschrijft het de surfwereld tijdens de jaren '70 waarbij de zoektocht naar de perfecte barrel soms naadloos overging in harde drugstrafiek.

18. THE DRIFTER (2009)

Rob Machado besloot dat het tijd was om zijn comfortzone te verlaten en erachter te komen waar hij echt van gemaakt was door naar Indonesië te reizen.

19. A FLY IN THE CHAMPAGNE (2009)

Na een decennium van bittere rivaliteit komen Kelly Slater en Andy Irons samen om te surfen. Het eindresultaat was een tiendaagse zuivering van gevoelens, emotionele bagage, het wegnemen van geruchten, het uitpraten en het voor eens en altijd begraven van de strijdbijl. Oh, en we vergaten te vermelden dat de golven krankzinnig waren!

20. SCRATCHING THE SURFACE (2010)*

Julian Wilson nam een jaar de tijd om te recupereren van een reis waarbij hij de wereld al filmend verkende. Op zijn reis liep hij een nare voetblessure op. De unieke actiesportfilm documenteert het non-stop reisschema van Julian en de organisatie van de filmopnames om scènes vast te leggen die nog nooit eerder zijn geprobeerd, zowel binnen als buiten de surfwereld.

21. CASTLES IN THE SKY (2010)*

Voor Castles In The Sky was Taylor Steele de pionier van nieuwe kustlijnen op elke uithoek van de wereld, dook in de culturele stoofpot van wereldwijde verkenning en bracht het allemaal tot leven door een visuele wervelwind van inspiratie.

22. CODE RED (2011)

Op 27 Augustus 2011, werd de Billabong Pro Tahiti even stopgezet omwille van een reuzachtige swell die zich een weg aan het banen was naar Teahupoo. Ondanks de "Code Red" die de Tahitiaanse kustwacht had afgekondigd, wilden de aanwezige surfers hun kans niet missen om hun grootste, maar ook gevaarlijkste golven te surfen. Hou je schrap voor ongeziene beelden van deze historische dag.

23. NORTH OF THE SUN (2012)*

Twee vrienden ontdekken het perfecte strand aan een afgelegen Noorse kust net boven de poolcirkel en besluiten hier de winter door te brengen - surfend. De jonge mannen bouwen een hut van drijfhout en leven van vervallen voedsel. Ze leven duurzaam in hun eigen Robinson-avontuur, en bewaren de kalmte, zelf als ze worden geconfronteerd met gevaar.

24. DEAR SUBURBIA (2012)*

Dear Suburbia, gefilmd op locatie in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en het Caribisch gebied, is de nieuwste release van Kai Neville en is het vervolg op zijn eerdere films Modern Collective en Lost Atlas. Het is een hoogwaardige, locatie gebaseerde surffilm die zich afspeelt tegen exotische landschappen, objecten en persoonlijkheden naast de tradities van het leven in de buitenwijken. Spontaniteit versus routine. Het onbekende versus het bekende. Een interpretatie van onze levensstijl, cultuur, golven rijden, de wereld rondreizen - een pirouette in de absurditeit van dit alles. Het resultaat is een sierlijke, vaak schizofrene blik op het moderne leven met een surfplank en een paspoort.

25. THE DUCTUMENTARY (2013)

The Ductumentry onthult wat misschien wel de grootste bijdrage van Joel Tudors aan surfen is ... De oprichting van de "The Duct Tape Invitational", een longboard-surfwedstrijd.

26. DE PASSAGE (2014)

Na de verkenning van het tropische wonderland, Tahiti, met de crew Rob Machado, Alana Blanchard, Shane Dorian, Kai Otton, Nick Rozsa, Cyrus Sutton, Luke Davis, Tia Blanco en Paige Maddison, zetten ze de zeilen en gaan ze naar het westen, naar de betoverde eilanden van Bali. Hier konden ze Mikala Jones, diep in onbekend gebied, vinden. Van daaruit is het een korte trip naar “the land down under” om 3x wereldkampioen Mick Fanning te ontmoeten op zijn eigen terrein. We stippelen onze laatste koers weer westwaarts naar Zuid-Afrika met Taylor Knox en vrienden.

27. VIEW FROM A BLUE MOON (2015)*

View From A Blue Moon, de eerste surffilm die in 4K is opgenomen, volgt 's werelds meest dynamische surfer John Florence en zijn beste vrienden vanuit zijn huis aan de noordkust van Oahu naar zijn favoriete surfbestemmingen over de hele wereld.

28. SOUTH TO SIAN (2016)*

Wat begon als een reis van drie maanden op zoek naar surfplekken buiten de gebaande paden, veranderde in een twee jaar durende odyssee van ontdekking, verwonding en kameraadschap. Een 4.000 kilometer lange ontsnapping van de lasten van het moderne leven met een tweewieler en single fin surfboards.

29. GIVEN

Hoe cool is het om met je gezin voor een langere tijd op reis te gaan? Maak kennis met de familie Goodwin, die de hele wereld over reizen. Het gezin bestaat uit vader Aamion, moeder Daize, zusje True en broertje Given. De ouders zijn beide professionele surfers, dus ze komen op veel verschillende plekken. Hun leven werd verfilmd en na het zien van deze documentaire wil jij meteen  je koffers pakken en de wijde wereld in trekken!

30. DISTANCE BETWEEN DREAMS (2016)*

Een historisch jaar van big wave surfen komt tot leven als een team van topsurfers, onder leiding van Ian Walsh, probeert in te peddelen op een van 's werelds grootste golven: de ondertussen al formidabele Jaws-break, die nu door het weerfenomeen El Niño tot nieuwe hoogten wordt gevoed.

31. GAZA SURF CLUB (2016)

Gevangen in "'s werelds grootste openluchtgevangenis" en geregeerd door oorlog, wordt een nieuwe generatie naar de stranden getrokken. Ziek van bezetting en politieke patstelling vinden ze hun eigen persoonlijke vrijheid in de golven van de Middellandse Zee. Dit zijn de surfers van Gaza.

32. UNDER AN ARTIC SKY (2017)*

Een zoektocht naar de perfecte golven in de meest afgelegen hoek van IJsland midden in de winter. Een paar dagen later waait de ergste storm in vijfentwintig jaar door en sluit het land af, waardoor het zoeken naar golven een levensbedreigend opdracht wordt.

33. RESURFACE (2017)

Surfen is een medicijn geworden voor militaire veteranen die aan posttraumatische stress lijden. Resurface volgt veteranen waarvoor de oceaan de enige plaats is waar ze vrede kunnen vinden.

34. FISHPEOPLE (2017)

De oceaan is diep, groot en soms gevaarlijk: een symbool voor leven en verandering. In deze ontdekkingstocht vinden zes mensen met zeer verschillende achtergronden hun doel en betekenis in de zee.

35. THE CHURCH OF THE OPEN SKY (2017)

The Church of the Open Sky van Nathan Oldfield is een must-see. Het onderzoekt niet alleen de relatie tussen surfer en zee en is verbluffend goed opgenomen, maar toont ook de puurheid van de levensstijl door monologen - met de nadruk op benarde situaties en problemen die surfers teisteren.

36. PARADIGM LOST (2017)*

Voor Kai Lenny is de oceaan één grote speeltuin waar plezier maken de enige regel is! Gedurende op drie jaar volgt de filmploeg hem in zes verschillende landen en weten ze het hoogste niveau van alle mogelijke extreme watersporten vast te leggen in 4K. Kai Lenny deelt het water met tal van wereldkampioenen en iedereen toont zijn beste skills big wave surfen, progressive surfen, kitesurfen, windsurfen, SUP’en en introduceert hen in één van de nieuwste ontwikkelingen: het foilsurfen!.

35. PROXIMITY (2017)*

PROXIMITY, een portret van modern surfen. De film volgt acht van 's werelds beste surfers, vier legendes en vier rijzende sterren terwijl ze op zoek zijn naar nieuwe golven en dieper betekenis op exotische bestemmingen.

37. KISSED BY GOD (2018)*

Kissed by God is een film over de bipolaire stoornis en opioïde verslaving van drievoudig wereldkampioen surfer Andy Irons. Andy werd wereldwijd gezien als de "People's Champion". Hij was de trots van Hawaï en werd over de hele wereld vereerd vanwege zijn stijgende populariteit en succes. Velen waren zich echter niet bewust van zijn innerlijke strijd die tot zijn ondergang leed.

38. UNSTOPPABLE (2018)*

Nadat Bethany Hamilton op 13-jarige leeftijd een arm verloor door een haaienaanval, weigert ze haar dromen om een professionele surfer te worden op te geven.

39. MOMENTUM GENERATION (2018)*

For many surfers of today, the late ‘90s was a golden era for surf movies. And in particular, the films of Taylor Steele were the crème de la crème. The cast of surfers in Steele’s films – including Kelly Slater, Rob Machado, Taylor Knox, Shane Dorian, and others – would later become known as the “Momentum Generation.” And now, 20 years later, a documentary of the same name tells their story. But it’s not just high-octane surf footage spliced with nostalgic ‘90s pop-punk; the film delves into the deeper, more personal issues that impacted the career trajectories of this crew, too.

40. STAB IN THE DARK (2019)

Bestaat 'het beste surfboard ter wereld'? Is er een shaper op deze planeet die we de allerbeste kunnen noemen? Stab in the Dark is de ultieme blinde proef voor performance surfboard ontwerpen: 11 boards, helemaal zwart gemaakt, geshapet door de meest bekende en meest gerespecteerde shapers ter wereld, worden aan de test onderworpen door één mystery surfer. Gefilmd in Japan tijdens één van de grootste tyfoon-swells van het jaar, verkoos Stab in The Dark 2019 drievoudig wereldkampioen Mick Fanning als uitverkorene voor deze unieke uitdaging.

41. TWELVE - John John Florence (2019)

Deze serie van zeven delen documenteert Johns rit naar de titel , te beginnen met zijn Eddie-overwinning. We zullen Mr Florence zien surfen met of zonder trui wanneer het wordt gepresenteerd. Oh, en in het geval dat de titel "twaalf" in de war is, is dat het nummer op zijn WSL-singlet.

42. WEIRD WAVES (2019)

Vans Surfer, Dylan Graves zet opnieuw koers op een reis om de vreemdere kant van de surfcultuur en de personages die gekke golven surfen te laten zien. Weird Waves: een viering van de rauwe, ondergrondse kant van de surfscene die zelden wordt verdedigd. Koop het kaartje, maak een ritje en word raar met Dylan en alle surf gekken van Missoula tot München.

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.