20 YRS BOARDEX: YANNICK DE BUF

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: YANNICK DE BUF

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Yannick De Buf, de oprichter van de populaire Belgische tweedehands golfsurfmarkt en 8000 Running.

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
2008, Zarautz, direct als stagemoni. Mijn eerste bezoek ooit als gast was na mijn carrière, in 2014 tijdens de +20 week in Zarautz. 


- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Alles begon in 2008 in Zarautz, toen ik na mijn stageweek meteen anderhalve maand als vaste moni mocht blijven om surfles te geven! Daarna heb ik tot en met 2013 steeds volledige seizoenen (inclusief de opbouwperiodes) in Zarautz en aan het einde ook in Le Pin Sec gedaan. Zes mooie jaren!

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Voor mij blijft 1 van de zotste herinneringen het begeleiden van de uitstap naar Pamplona. Naar San Fermin, het feest met de stierenlopen. Samen met Lars Zeekaf heb ik dit een 3 à 4-tal jaar begeleid en we waren hierin een geoliede machine. We wisten perfect hoe laat we waar moesten zijn om onze gasten de beste tijd te geven. Dit was een superzware taak, gans de nacht opblijven van 21:00 tot 09:00, alle gasten in toom houden, blijven motiveren en veilig houden. Maar het was o zo leuk. Vanaf het begin van de avond met het vuurwerk, naar de gekende bar waar alle verlichting aanstond, tot de zon zien opkomen in het stadion waar de stieren toekomen. Stuk voor stuk zalige momenten.

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Het zaligste van al vond ik het samenleven met sommige van de tofste mensen en vrienden die ik ken in één van de mooiste streken in Europa, Baskenland. Samen werken, samen surfen, samen feesten. 
Voor mij was sowieso de leukste taak mijn surflessen. Onze gasten zien evolueren doorheen de week en zelfs soms elk jaar zien terugkomen en progressie maken was voor mij de max. 
Buiten de surfles deed ik het liefst van al de bar, de interactie met de gasten was hier zalig en je was sowieso betrokken bij alle ambiance die avond.

- Hoe volg je BoardX nog?
Ik volg BoardX nog steeds via de sociale media-kanalen en website. Ook stop ik steevast jaarlijks tijdens mijn tripjes naar Frankrijk & Spanje eens bij de kampen in de buurt om goeiendag te zeggen en te zien hoe de kampen evolueren.

Ook heb ik nog dagelijks contact met een boel BoardEx’ers uit mijn tijd, waarvan sommigen zelfs mijn beste vrienden geworden zijn. Surfen is voor mij nog steeds mijn grootste passie. Ik woon in Bredene dan ook vlak aan het strand en probeer elke kans om te surfen te grijpen. Zo lukt het me toch om minstens 1 keer per week in het water te gaan, soms zelfs meerdere keren per week. Dit zowel in de zomer als in de winter.

- Vertel eens wat meer over je projectjes?
Er zijn eigenlijk 2 zaken waar ik op sportief vlak mee bezig hou. Enerzijds is er 8000 Running, een running crew gebaseerd in en rond Brugge. Dit is geëvolueerd van een groep vrienden naar een heuse loop gemeenschap van 50+ lopers die elkaar op en top uitdagen, stimuleren en steunen. 
En anderzijds heb je de Belgische tweedehands golfsurf markt dit is een Facebookgroep die ik opgericht heb voor het verzamelen van alle verkoop van 2de hands golfsurf materiaal en accessoires in België & Nederland.

- Hoe is het tot stand gekomen?
De “Belgische tweedehands golfsurf markt” is eigenlijk tot stand gekomen toen ik nog bij BoardX werkte. Er waren heel vaak gasten op het einde van de week die gebeten waren door het surfen en die graag hun eigen materiaal wilden kopen om ook in België te kunnen surfen. Nu is het als beginner niet altijd verstandig om direct te investeren in de chicste en coolste plank. Je moet toch nog veel leren en evolueren. Ik raadde hen dus aan om eerst te beginnen met tweedehands materiaal en hielp hen soms met zoeken. Dit was niet altijd evident. Toen kwam het ineens in mij op om dit te groeperen op Facebook. Doorheen de jaren had ik een redelijk groot netwerk opgebouwd van vrienden en kennissen die allemaal surfen. De eerste leden waren dus al snel aangemeld.

Mijn organisatie 8000 Running is ontstaan doordat ik vast ging gaan werken. In mijn laatste BoardX jaren deed ik telkens volledige seizoenen als surfcoach. In de zomer bij BoardX en in de winter bij Barry’s surfschool in Barbados. Eenmaal ik aan een vaste job begon in België miste ik het elke dag surfen/sporten. Dus begon ik te lopen, dit samen met 1 van mijn collega’s. Met hem heb ik toen ook de crew opgericht. Onze bedoeling was om ons los te maken van de klassieke atletiekclubs en ons eigen ding te doen. Wij hadden meer interesse om een surfclub te worden die liep. Los van het lopen moest de vriendschap, samenhorigheid, lekker eten, feesten & reizen primeren. Al snel vonden we een hele boel andere gelijkgestemden en was onze crew een realiteit. Intussen hebben we een 50-tal leden en werken we samen met Saysky, een merk uit Kopenhagen, opgericht door een surfer die de kledij van Nike en Adidas niet cool genoeg vond, dus zijn eigen ding begonnen is. Perfect in lijn met onze gedachte.

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe zijn jullie hiermee omgegaan?
Ik mag mezelf heel gelukkig prijzen dat corona geen invloed heeft gehad op mijn vast werk, ik ben steeds voor 100% aan de slag gebleven. Voor mij persoonlijk lagen de grootste uitdagingen in alternatieven zoeken voor de vele reizen die we jaarlijks doen en gemotiveerd blijven om te lopen en trainen zonder wedstrijden als motivatie. Ik heb tijdens Corona dan ook Citystrides.com ontdekt, dit is een website waar je je strava app kan aan koppelen en dan zie je op de kaart hoeveel % van je stad je gelopen hebt en welke straten je nog moet doen. Dit heeft me gemotiveerd om telkens kilometers te malen en zo heb ik 100% van Oostende en Bredene kunnen lopen en zit ik momenteel aan 91% van De Haan. Naar het einde toe is het telkens een grote uitdaging om alles aan elkaar te lussen. Op deze manier heb ik delen van mijn stad ontdekt die ik nog nooit gezien had.

- Waar is je project nu mee bezig?
Momenteel is de Belgische tweedehands golfsurfmarkt aan het boomen. Sinds de lockdown is het ledenaantal verdubbeld naar 8400 leden, die dagelijks hun spullen online aanbieden. Gegarandeerd is een degelijke plank op een dag verkocht. Longboards zijn soms zelfs weg op 10 minuten tijd. Vaak krijg ik de vraag van verschillende leden om hulp bij het bepalen van een goede prijs voor hun materiaal. Dit doe ik dan ook met plezier en door de snelle verkoop merk ik ook dat de prijzen zeker correct zijn.
Een bijkomend fenomeen is de uitputting van stock van winterwetsuits. 99% van de wetsuits in de surfwinkels en bij de merken zijn uitverkocht. Dagelijks posten er mensen de vraag of er nog iemand een degelijk pak te koop heeft omdat ze de koude willen trotseren. Vanaf er eentje op de pagina komt is deze dan meestal ook direct weg. Ik ben dan ook erg blij dat al die mensen op die manier kunnen blijven surfen!

Sluit je aan bij de BELGISCHE TWEEDEHANDS GOLFSURF MARKT op Facebook
Volg 8000 RUNNING via Facebook, Instagram en Strava.
En volg Yannick op Strava (als je'm kan bijhouden).

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.