20 YRS BOARDEX: SANDER CLAES & JO DEFERM

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: SANDER CLAES & JO DEFERM

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Sander Claes, Jo Deferm en hun bedrijf Webhero!


- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Sander: Dat was in 2002 op "Take Off" in Zarautz als DJ. Ik weet nog dat Jokke VAS (BoardX-oprichter Jo Deferm van de ‘Vinyl All Stars’, het dj-collectief waarin beiden draaiden, red) belde en zei: “Ik heb ne naam voor het nieuwe project: BoardX. De board van surfboard, skateboard en snowboard en de X van eXtreme” :-)

Jo: (kijkt naar bovenstaande foto) Oh man, die feestjes in de eerste jaren gingen door in de kelder van de ‘Bounty’ in Zarautz. Maar er was toen al een verplicht sluitingsuur. Om 1u00 deden we een ‘last call’ voor wie naar huis wilde. Meestal niemand. Daarna gingen de deuren op slot en rolluiken omlaag tot 3.00. Dat kon toen nog allemaal, en heel de zomer lang.
Mijn eerste ‘ervaring’ was het organiseren van snowboardreizen vanuit de Twits in Leuven waar ik toen werkte. Dat moet 1999 geweest zijn en voor het digitale tijdperk. Maar ik moest een korte krachtige naam vinden voor onze organisatie. En dat is dus BoardX geworden.

- Waar situeert zich jullie BoardX-carrière?
Sander: 2003 - 2007 in Zarautz, op de snowtrips en alle events.

Jo: Ik heb afscheid genomen van het bedrijf en de summercamps in 2012. Het waren 12 onvergetelijke, wilde, prachtige jaren. Maar het duurt tegelijk nog steeds een beetje voort, want ik ben nog steeds mee betrokken bij het BoardXHouse in Marokko. Door corona is het de eerste winter in 15 jaar dat ik niet daar ben geraakt.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Sander: Mooiste: alle mensen die ik heb leren kennen en vriendschappen die nog tot op de dag van vandaag bestaan! Zotste: DJ-set als voorprogramma van Roger Sanchez in Club Bataplan. Beste: Het geheel van kleine dingen: de ambiance aan de bar, de nachtelijke schranspartijen in de keukentent, maar ook gewoon de zonnige dagen in de baai van Zarautz met een glaasje Txakoli (een typische Baskische sprankelende witte wijn, nvdr.).

Jo: Hier kan ik een 24-delig boek over schrijven! Mooiste: zonder twijfel mijn vrouwtje leren kennen. Al heeft het 7 zomer geduurd voor de klik er was...haha!
Het zotste: Axi Muniain en Pablo Garcia die me mee namen naar Rokaputa en Meñakoz. En the legend Sunny Garcia aan onze BoardX-bar.
Het beste: de sfeer op de BoardX-feestjes in Zarautz en in de Bataplan was zo uniek. Dat als dj meepikken was ongelofelijk.
En nog aan toevoegen: de vriendschappen voor het leven. Mijn beste vrienden vandaag hebben bijna allemaal toch een link met BoardX.


- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Sander: Op de duur weet hoe perfect hoe alles in elkaar zit. We wisten na enkele jaren hoe we de beste bar moesten bouwen, hoe we een uitstap naar Pamplona perfect konden laten slagen, hoe we de takenschema's optimaal konden indelen of hoe we feestjes konden laten exploderen. En er was altijd nog ruimte voor verbetering!

Jo: Ik gaf heel graag surfles. De eerste keer dat iemand een golf neemt zie je de stoke-ervaring op hun gezicht. Dat moment is uniek en gaf me steeds energie. Maar ik zat natuurlijk in een speciale rol. Het leiden en motiveren van een team jonge gedreven mensen was een grote maar plezante uitdaging.


- Hoe volg je BoardX nog?
Sander: Ik ga met mijn gezin nog geregeld naar de Family surfcamps van BoardX. Daar zie je dan dat de oorspronkelijke BoardX-waarden nog steeds aanwezig zijn: heerlijk halfpension, toffe animatie of kinderopvang en alles aanwezig voor een zorgeloze vakantie. De monitoren van toen zie ik nog vaak. Tijdens die lange geweldige zomers zijn we zo naar elkaar gegroeid dat we spontaan contact zijn blijven houden. We gaan 2 of 3 keer per jaar samen op weekend en soms gaan we samen op vakantie.
Ik surf/snow niet meer maar kan mijn energie nu kwijt op de fiets. Een mountainbike rit in het groene Baskenland zou nostalgisch zijn! Deze zomer gaan wij terug naar het Family Camp in Zarautz. (Tip van de redactie: ontdek dan zeker ons gloednieuwe 'Surf & Bike'-concept!)

Jo: We surfen nog zo veel als mogelijk, en dat is altijd met BoardEx'ers. En zelfs in ons huidig team bij Webhero en JAYJAYS heeft de helft een BoardX-verleden. Dus tijdens de middag hervallen we regelmatig in straffe verhalen van vroeger. (grijnst veelzeggend)


- Vertel eens wat meer over je werk?
Sander: Ik heb informatica gestudeerd dus ik ben eerder toevallig terecht gekomen bij BoardX, tussen allemaal 'sportkotters' met een totaal verschillende achtergrond :-). Ik ontwikkelde vanaf het begin de website en boekingssysteem voor BoardX, deed al het grafisch werk en was daarnaast bezig met muziek als DJ, feestjes organiseren en fotografie. Die skills kwamen van pas bij BoardX en daar is ook mijn activiteit als zelfstandige, de organisatie van de inmiddels legendarische poolparty 'Wipe Out' en later de bedrijven Content Crackers, JAYJAYS en Webhero uit voortgekomen. De meeste tijd spendeer ik nu bij Webhero samen met een team heroes die als digitale held zelfstandigen en ondernemingen zo professioneel mogelijk online willen brengen.

Jo: Vandaag zit ik helemaal in de digitale wereld. Samen met Sander leid ik team Webhero en hebben we de laatste jaren +1500 websites en webshops gebouwd voor Belgische ondernemers. Met een andere BoardEx'er Jens De Meester hebben we JAYJAYS opgericht. Een growth agency dat multinationals en ambitieuze KMO’s helpt met digitale strategie en uitvoering. Samen zijn we ca. 20 man sterk. Persoonlijk ben ik veel bezig met content marketing: We hebben een online academy, een podcast en posten veel video’s op mijn LinkedIn-profiel.

- Hoe is het tot stand gekomen?
Sander: Ik heb o.a. bij BoardX geleerd waar ik goed in ben, waar ik energie uit haal en waar ik me beter niet aan waag. Ik werkte tijdens de camps meer achter de schermen, een grote groep klanten entertainen of surfles geven zit niet in mijn bloed. Maar ik ontdekte wel dat ik verschillende problemen kon oplossen waar anderen moeite mee hadden en ik kreeg voldoening om organisaties en systemen soepel en zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Dat is iets wat ik heb meegenomen en vandaag nog steeds dagelijks doe bij Webhero.

Jo: Toen Facebook in 2008 begon te groeien België zijn we daar met BoardX echt opgesprongen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een key factor was van de groei. Toen ik in 2012 besloot om iets anders te gaan doen, kreeg ik al spontaan de vraag om mijn Facebook ervaring te delen. En zo rolden Sander en ik ons nieuw avontuur. We richtten Content Crackers op en waren vertrokken. :)


- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
Sander: Op een bepaald moment besefte ik dat wat ik vroeger als een probleem zag, na de oplossing meestal een meerwaarde was geworden. Sindsdien zie ik uitdagingen vooral als opportuniteiten voor verbetering of om slimmer te worden. Er zijn bij Webhero tijdens de crisis dingen veranderd die niet altijd leuk waren, maar die er wel voor hebben gezorgd dat we staan waar we nu staan. Al moet ik er natuurlijk ook bij zeggen dat wij in een sector zitten die over het algemeen niet zo hard geraakt is door corona.

Jo: Wij hebben de focus onmiddellijk verlegd van websites naar webshops. De vraag naar websites was een pak minder, maar we hebben sinds de eerste lockdown meer dan 100 webshops helpen lanceren. Het was toch een zeer uitdagend jaar, je moet mijn jaarverslag maar eens lezen hoe het er in een startup/scaleup aan toe ging. Heavy.

- Waar is je project/bedrijf/organisatie nu mee bezig?
Sander: Bij Webhero hebben we een sterke basis gelegd en staat alles klaar om te scalen (= meer klanten verder te helpen). Op dat vlak kwam de crisis wat ongelukkig, maar we zijn 100% klaar om er in 2021 een dikke lap op te geven!

Jo: Zowel bij Webhero als met JAYJAYS is het glas altijd halfvol. 2021 is misschien nog onzeker, maar wij zijn wel zeker dat we er weer hard tegenaan zullen gaan. Tenzij: "When the surf’s up nobody works." (ik ga dat dit jaar weer proberen wat meer toe te passen)

WEBHERO, jouw digitale held!
Webhero helpt ondernemers met het opzetten van een betaalbare professionele website.
Adres: Grauwmeer 1, 3001 Leuven
Website: www.webhero.be
Volg Webhero ook op Facebook, Instagram en LinkedIn

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.