20 YRS BOARDEX: SAMMY CLAES

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: SAMMY CLAES

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Sammy Claes en Varitech.

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Volgens mij ben ik de eerste keer eerder toevallig op het kamp in Zarautz beland. Ik was op roadtrip door Spanje en Portugal met de neef van moni Katrien Crabeels. Toen we hoorden dat zij in de buurt werkte op een surfkamp zijn we eens gaan kijken en de rest van de week blijven hangen. Ik denk in de zomer van 2007.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Een jaar na voor het eerst met surfen in contact te komen en enkele dagen in Zarautz te spenderen heb ik mijn stage gedaan in 2008 en uiteindelijk opnieuw een jaar later in 2009 de eerste keer als moni aan de slag te gaan in Zarautz. Na een jaar of 3-4 werd het 2de BoardX junior surfamp opgericht in Le Pin Sec en ben ik daar al eens een paar weken gaan werken tijdens de allereerste weken. Later heb ik uiteindelijk gekozen om een volledige zomer in Le Pin Sec te staan en ook mijn opleiding voor surfcoach te volgen. Tot aan de opening van Montalivet heb ik daarna steeds in Le Pin Sec gewerkt als surfcoach, op beide kampen. Daarna werd Montalivet voor mij mijn nieuwe thuis tijdens de zomers. Uiteindelijk heb ik nog een laatste keer enkele weken les gegeven tijdens de zomer van 2018 in Montalivet. Een goeie 10 jaar BoardX dus ;)

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
De old school feestjes in Zarautz uiteraard, die eerste jaren toen alles nog kon en “mocht” en daarna de veel te gezellige nachten op de berg achter het kamp. :) Maar daarnaast ook de talloze (ochtend)sessies in het water met de andere moni’s. Uiteindelijk was surfen hetgeen dat ons allemaal bij elkaar bracht.


Photo by
Damian Davila

- Wat vond je de leukste taak doorheen de week?
De afwas… ;)

- Hoe volg je BoardX nog?
Ik denk dat er nog geen enkele zomer is gepasseerd dat ik niet op een BoardX-kamp ben geweest. We gaan elke zomer met een paar BoardEx'ers nog eens op bezoek. Daarnaast maak ik bijna elk jaar met enkelen onder hen een verre reis naar een idyllische surfbestemming. Zo ben ik al naar Guatemala geweest met Arne Mannaerts, naar de Malediven en Mexico met Louis Borra, de Azoren met Jasper Bostoen en normaal gezien gingen Arne en ik afgelopen zomer samen naar de Mentawai eilanden in Indonesië. Helaas heeft Corona ook hier een stokje voor gestoken. Daarnaast heb ik nog steeds geregeld contact met tal van andere oud-monitoren.

- Vertel eens wat meer over je leven en werk?
Ondertussen werk ik fulltime in ons familiebedrijf Varitech. Kort: Wij zijn een leverancier voor alles wat te maken heeft met zwembadinrichting. Vooral voor openbare zwembaden.

Daarnaast ben ik nog steeds zeer gedreven en gepassioneerd waterpolo aan het spelen voor Mechelen en voor de nationale ploeg. Daarbuiten reis en surf ik zo vaak als ik kan. Af en toe doe ik eens mee aan het BK surfen, het is leuk om je af en toe een te meten met andere mensen. Zeker als er nog andere (ex-)moni’s meedoen. :)

- Hoe is dit tot stand gekomen en heeft BoardX daar een rol in gespeeld?
Voor mij is BoardX op een ideale moment in mijn leven gekomen. Ik wist toen niet goed wat ik wilde doen met studies, werk en waterpolo. BoardX gaf mij surfen, nieuwe mensen, nieuwe cultuur,  een kijk op het leven en de zin om te reizen. Dus ja ik heb veel geleerd en opgestoken van al die jaren, goede en slechte dingen die je uiteindelijk deels wel maken wie je nu bent.

Als hobby organiseer ik ook regelmatig concerten en festivals in Mechelen, door BoardX heb ik wel één en ander opgestoken over o.a. marketing en promotie maar ook over samenwerken en leiden van projecten.

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
Voor ons familiebedrijf was het -zoals voor vele anderen- niet simpel. Momenteel zitten wij met ons familie bedrijf in een rare periode, de zwembaden (onze klanten) zijn wel open, maar heel veel werk is er ook niet. Dat geeft wel weer tijd om je bezig te houden met die taken die anders altijd blijven liggen. Wij hebben van de kalme periode dan ook gebruik gemaakt en op zoveel mogelijk vlakken hard gewerkt om ons bedrijf in de toekomst efficiënter en ecologischer te maken. Ook digitalisering hoort daar bij.

Qua events is het natuurlijk echt een heel laag pitje. Het is moeilijk om daar iets voor te doen als er nog steeds geen vooruitzichten zijn.

Op persoonlijk vlak heb ik gelukkig toch even wat vooruitzichten met het waterpolo. Het was wel nodig om hier wat perspectief in te krijgen zodat ik terug gemotiveerd kan sporten. Ik heb namelijk beslist om niet te wachten op een mogelijke herstart van de waterpolo-competitie in België en zal ik de rest van dit seizoen in de Nederlandse Eredivisie spelen bij PSV Eindhoven. Waterpolo wordt beschouwd als topsport daar en mag net zoals voetbal doorgaan tijdens Corona. De kans dat er nog een competitie wordt afgewerkt in België dit seizoen is heel klein.

Ik ben ondertussen 33 en heb nog enkele goeie (sportieve) jaren, die wil ik dus zo goed mogelijk benutten. Het uiteindelijke doel is het spelen van de EK kwalificatie met de nationale ploeg. Daarom is het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven en te blijven presteren op een degelijk niveau. Het is een serieuze opoffering, want ik moet 4 x per week over-en-weer naar Eindhoven. In combinatie met mijn job is dat niet evident, maar als er 1 ding is dat ik van BoardX heb geleerd, is dat alles kan als je er genoeg moeite voor doet.

VARITECH
Adres: Vekestraat 29/unit B7, 1910 Kampenhout
Website: www.varitech.be en www.zwemsport.shop
Volg Varitech op Facebook en LinkedIn. Volg zwemsport.shop op Instagram.

LUNAR
Volg het festioval op Facebook en Instagram

DE KOER MECHELEN
Volg ze op Facebooken Instagram

WATERPOLO MECHELEN PIRATER
Website: www.rscm.be
Volg ze op Instagram en Facebook

PSV WATERPOLO
Website: www.psvwaterpolo.nl
Volg ze op Facebook en Instagram

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.