20 YRS BOARDEX: MARILYN DE SMET

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: MARILYN DE SMET

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan kunstfotografe Marilyn De Smet!

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
2002: Met mijn goede vriendin Barbara Mertens kwam ik vaak in de Alegria op de Oude Markt in Leuven. Daar vonden we een coole flyer van BoardX. Zeventien jaar waren we! Het was de allereerste keer dat ik alleen op een vakantie mocht van mijn ouders. Nooit had ik gedacht dat deze trip zo een grote impact zou hebben op het vervolg in mijn leven.

Onze trip was trouwens de allereerste BoardX week ever (week 1 juli 2002). En wat voor één! Op de bus naar daar werden we de hele nacht wakker gehouden door een vriend (Schoenie ❤️) met flauwe mopjes. Eens in Zarautz waren er feestjes waarvan ik niet wist dat ze bestonden. En uiteraard ontdekte ik mijn passie voor het surfen die ik nog steeds koester!

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
In 2004 kon ik via Wietos (mede-oprichter en kampleider Wiet Van der Veken) mijn eerste stageweek doen. Van 2005 tot 2012 heb ik elke zomer gewerkt in Zarautz. Als surplus kreeg ik er nog de man van mijn leven bij waarmee ik nu twee pareltjes van kindjes groot breng.

En als surplusplus heb ik mijn passie voor fotografie hier herontdekt. Het was de eerste stap in mijn carrière als fotografe. BoardX zorgde elke week opnieuw dat de klanten naar huis konden met een CD-rom (een compact disc waarop je tot wel 700Mb aan data op kon zetten, de voorloper van de USB-stick, red.) met de mooiste foto’s van de week. Ik kreeg de opdracht om foto’s te maken van de surf en strand in stralende zon, zonsondergangen, feestjes, nachtbeelden met lange sluitertijd, … .  Het was echt de beste oefening om alle soorten licht uit te testen op beeld; de beste leerschool die ik me maar kon inbeelden!

- Vertel eens wat meer over je leven en werk?
Door al die jaren in Zarautz heb ik enorm veel mensen leren kennen. En die mensen kenden mij als fotografe. Spontaan kwam steeds meer de vraag of ik hun trouwfoto’s wou maken. En later volgden portretten voor bedrijven, familieshoots en babytjes. Eerst combineerde ik het nog met lesgeven. Maar na enkele jaren ben ik in het avontuur gedoken en van mijn passie mijn beroep en droomjob gemaakt onder de noemer About Mary Photography. De keerzijde was dat mijn man de hele zomer in Zarautz werkte, en ik elk weekend een huwelijk in beeld bracht in Belgïe. We hebben elkaar vaak en lang moeten missen.

Dat was wel een beproeving tot Jo in 2012 een punt zette achter zijn BoardX-carrière. Het gaf onze levens ineens een geweldige wending; About Mary Photography ging vollenbak, Jo richtte zijn agency Content Crackers (het huidige Webhero en Jayjays, red.) op en er kwamen 2 kindjes bij. Naia kreeg een Baskische naam. Het staat voor pareltjes van schuim op de golf. Jay heeft zijn naam te danken aan de surfspot J-Bay en de bekende big wave surfer Jay Moriarity die op de allereerste BoardX flyer stond.

In 2018 zette ik de stap van fotografie ‘in opdracht’ naar kunstfotografie. Ik kon toetreden tot Batiment A, een bottom-up co-workspace van verschillende kunstenaars en makers. Net zoals de ervaringen die je opdoet binnen het team van BoardX, geniet ik nu van deze versterkende wisselwerking in Batiment A. Ik kan me geen beter werk inbeelden dan het uitvoeren van mijn eigen passie en vertalen in beelden en concepten die ik zelf creëer.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Ik kan echt geen beste herinnering neerschrijven want het zijn er echt te veel..haha! Slappe lach met Beire zijn moppen, met Krizje in de kookpot en met Michelleke in de frigo tijdens de legendarische restaurantjes na de ‘den dada’. Met Boterham/Bo’ke hamburgesa completas eten na een avondje Bataplan, heerlijke avond surfsessies als het kon, babbelen en lachen in volle zon tijdens kooksessies. Ons verkleden voor het opdienen van het eten, een muisje uit Boke haar zak zien springen voor vertrek met de bus naar het BK, heerlijk opmaken met de girls in de sanitaire blok waar Stephi de queen is om haar in te vlechten, zingen op de trein, vrije dagjes shoppen in San Sebastian, txuleta gaan eten met je lievelingsmaatjes, skaten op blote voeten op de dijk, … .

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Heel de zomer buiten leven, in een tent slapen en elke gezond eten en leven vond ik heerlijk. De leukste taak vond ik foto’s nemen. Op eender welk moment. Geen verrassing dus, maar dat was soms wel 24 op 24.

Maar wat ik ook een plezante taak vond, was het naar de winkel gaan om eten te halen voor alle gasten en monitoren. Dat waren er soms meer dan 200!

- Hoe volg je BoardX nog?
Ik hou echt van onze vriendengroep. En die zal voor altijd blijven bestaan. Dat is voor mij goud waard. Ook al zien we sommigen niet meer zo vaak, als we samen komen lijkt het of het gisteren was.

Jo en ik surfen nog zo veel mogelijk. En vaak doen we tripjes met onze surfvrienden van BoardX.  Skaten doe ik sporadisch nog naar de bakker of naar de winkel. Ook onze kindjes Naia (6) en Jay (4) hebben sinds dit jaar hun eerste skate waar ze binnen en buiten hun skills mee opbouwen.

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
In 2018 en 2019 organiseerde ik mooie exposities. Dat is voor mij hét moment van het jaar. Maar door de coronasituatie was dat dit jaar niet mogelijk. Dat komt financieel wel hard aan.

Maar uiteraard heb ik niet stilgezeten. Integendeel. Mijn flotté collectie rond drijfhout heb ik uitgebreid, en ik ben aan de slag gegaan met epoxy en take away plastic.  En er is nog een derde nieuwe collectie op komst. Het blijft natuurlijk moeilijker om deze nu aan de man te brengen. Maar een atelierbezoek op afspraak is nog steeds een fijne oplossing. Iedereen welkom dus, maar wel op afspraak.

- Waar is je bedrijf nu mee bezig?
Momenteel werk ik aan een reeks over de kleur uitgroei van de befaamde 'coupe corona'. Dit is zo uniek. Over tien jaar ga je door de uitgroei onmiddellijk weten of een portret uit deze periode komt. Tevens vind ik het een belangrijke noot om in deze tijd niet steeds te focussen op de minder leuke aspecten, maar in deze coronatijden ook de schoonheid op te zoeken!

Photo by Lize Helsen

MARILYN DE SMET
Adres: Bâtiment A - J.P. Minckelerstraat 64 3000 Leuven
Website: www.marilyndesmet.be
Volg Marilyn De Smet ook op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.