20 YRS BOARDEX: KAAT DE MALSCHE

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: KAAT DE MALSCHE

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Kaat De Malsche en haar werk als zelfstandig fotografe!- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Dat was in 2010 als gast in Berria.


- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Ik deed mijn stage in 2011 en begon te werken in Zarautz van 2012 tot 2016 (en tussendoor ook een week of 4 op de Wakecamps in Moncontour + een aantal snowcamps in Diablerets en Flaine)


- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Onze achterwerken die viraal zijn gegaan op Facebook. Wat verondersteld was van een onschuldige deelname te zijn aan een lokale fotowedstrijd, werd op een paar uur tijd meer dan 1000x gedeeld op Facebook alleen. Wtf was dat eigenlijk?! Ik kom die foto 8 jaar later nog altijd overal tegen, hahaha.


- Wat vond je de leukste taak als BoardX-moni?
Ik zou het destijds nooit toegegeven hebben, maar de opbouw van de surfstand was eigenlijk echt geniaal. Met een licht slaaptekort die mountainbike opkruipen, met verzuurde armen al die boards naar het strand sleuren om dan in die strandstoel te kunnen ploffen en te genieten van de ochtendzon. Ik zou er nu direct voor tekenen.


Heb je nog contact met andere BoardEx’ers en surf, snow of skate je nog?
In het pre-corona tijdperk probeerden we met de Boardx ladies van de Pussy Palace elke 2 maanden te brunchen samen. Voorlopig moeten we overleven op social media contact. Mijn lockdown heb ik doorgebracht bij ex-monitrice Jessica en mijn bff Hilde heb ik leren kennen tijdens het bewonderen van de zonsondergang op de berg in Zarautz.

Wat betreft het surfen, snowen en skaten: Ik heb in 2020 meer gesurft dan in mijn hele Boardx carrière, hahaha, oeps. Beter laat dan nooit? En snowboarden doe ik nog altijd even graag als 18 jaar geleden (18??? Dat heb ik 3x moeten natellen. Damn, i’m old).

- Vertel eens wat meer over je werk?
Ik ben voltijds event-, huwelijk- en portretfotografe. Daarnaast geef ik ook workshops en coachings waarbij ik andere fotografen een liefdevolle schop onder hun kont geef zodat hun bedrijf sneller kan groeien. In mijn vrije tijd probeer ik de wereld te redden van de ondergang door mensen bewust te maken van hun environmental impact. Ik heb ook meer dan 50 planten die ik succesvol in leven houd, maar da’s misschien minder relevant.


Photo by Elke Van den Ende

- Hoe is het tot stand gekomen?
Ik was een absolute foto-rookie tijdens mijn eerste zomer in Zarautz. Ik heb TIENDUIZENDEN foto’s gemaakt gedurende mijn hele BoardX-carrière. Ze zeggen wel eens dat je 10.000 uren oefening nodig hebt om een expert te worden in je vak. Het zullen bij BoardX geen 10.000 uren geweest zijn, maar ik heb er wel ontzettend veel uit geleerd. De surfcommunity heeft ook de zaadjes geplant voor mijn passie voor het milieu. Afval op het strand, rommel in de zee, het doet wat met een mens. (En het peuken rapen tijdens mijn kamppermanentie heeft mijn sympathie tegenover rokers geen deugd gedaan, haha)


Photo by Hilde Lenaerts

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
“Kaat, gij gaat vandaag naar de Makro en gaat inkopen doen voor de komende 6 weken, eten kopen voor 1500 man. Hier is de Makro-kaart, tot straks!” Ik had nog maar 2 weken mijn rijbewijs, had geen idee wat ik mij moest voorstellen bij zo’n Spaanse Makro en durfde zelfs niet na te denken over hoeveel kilo pasta ik op mijn winkelkar ging moeten gooien. Maar waar een wil is, is een weg. En als de 19-jarige versie van mijzelf een Spaanse shopping spree kan overleven, kan de 29-jarige versie van mezelf ook een pandemie overleven. Begin 2020 zag er dramatisch uit voor mij. De trouw- en eventsector bleek in maart niet de allerbeste sector om in tewerkgesteld te zijn.

Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten en heb samen met een aantal foto-collega’s een paar superleuke projecten uit de grond gestampt. Van workshops en alternatieve mini-trouwfeesten, tot een podcast en een printverkoop voor het goede doel - het heeft ervoor gezorgd dat mijn jaar er HELEMAAL anders uitzag dan dat ik op 1 januari had durven voorspellen, maar ik heb mijn plan getrokken. Die plan-trekkerij is sowieso iets dat BoardX gestimuleerd heeft.


Waar ben je nu mee bezig?
Er staat binnenkort een online workshop voor 30 collega-fotografen op de planning. Volgende week ga ik bomen planten (1 voor elk koppel waarvan ik het huwelijk mocht fotograferen het afgelopen jaar!). Mijn zomer is goed gevuld met trouwfeesten. Met genoeg tijd tussendoor om nog eens af te zakken naar de Atlantische kust. Wie weet naar het 25+ kamp in Zarautz? Home sweet home!


Photo by Hilde Lenaerts

KAAT DM PHOTOGRAPHY
Website: www. kaatdm.com
Workshops & coaching by Firgen
Planting seeds for sustainable and ethical wedding celebrations, with Green Wedding Revolution
Volg Kaat ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.