20 YRS BOARDEX: ERIKA VAN DEN HENDE

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: ERIKA VAN DEN HENDE

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Erika Van den Hende, pedagoge aan de Howest.

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Dat is heel lang geleden, in 2003, denk ik. BoardX bestond nog niet zo lang alleszins… Samen met een groepje van vier vriendinnen gingen we direct 2 weken surfen in Zarautz. We waren meteen verkocht een de leuke BoardX-mentaliteit, Pamplona, de baravonden, het lekkere eten, de vele surfsessies…  Een jaar nadien deed ik stage als monitor samen met Ine en Mathias.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Ik ben gestart in Zarautz, toen de enige bestemming. Iets later kwam de bestemming Berria erbij en was ik vele jaren een deel van het vaste monitorenteam in Berria (van de opbouw van het kamp direct na het laatste examen in juni tot de afbraak eind september). Na vele jaren Berria kreeg ik de smaak van het wakeboarden te pakken en heb ik ook enkele edities op het wakecamp in Moncontour meegedraaid.

Oh ja, op de snowtrips van BoardX was ik telkens ook graag bij vroeger. Denk aan het BK in Les Deux Alpes, de Belgian Snow Games in Superdévoluy, de snowcamps in Flaine, La Plagne, Les Diablerets, de BMW snowtrip en ga zo maar door. Ik heb afgesloten (13 jaar later, oeps) in Montalivet als kampleidster op de eerste editie van het familycamp in de zomer van 2016. De daaropvolgende zomer ben ik bevallen van mijn eerste zoontje Leo en heb ik dus afscheid genomen van BoardX, als monitor dan ;). Het was tijd om de fakkel door te geven hé.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Niet iedereen begreep waarom ik zo graag al die weken en maanden in Spanje of Frankrijk wou zijn. Maar oh...wat waren het zalige jaren. We leefden toch echt wel toen al in een bubbel van vrienden, sfeer, zon, surf… We leerden zoveel nieuwe mensen kennen en bouwden zoveel vriendschappen op. De beste momenten waren misschien wel de avondsurfsessies in juli wanneer de zon laat ondergaat en het pas donker is om 23u… Op het einde van elk zomerseizoen was het telkens even wennen en afkicken geblazen om terug in België te zijn…

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
We hebben zo veel plezier gemaakt, zo veel gelachen, zo lang zorgeloos geleefd en genoten van het moment. De sterke vriendschappen die we hebben opgebouwd zijn zo waardevol. De nieuwe mensen inchecken op zaterdag vond ik top. Spaghetti maken voor 250 man. Het geven van de surflessen aan een bende enthousiaste mannen. 1000 hamburgers maken in de strandbar in Berria. Kids motiveren om een eerste 360 te draaien op hun wakeboard. De vele gesprekjes met de gasten aan de bar. Koelkasten uitkuisen op zaterdag, ontbijt klaarzetten na een nachtje Bataplan en hele dag boodschappen in de Makro hoorden er natuurlijk ook wel bij, haha! Kampleidster zijn op het eerste familycamp vond ik ook zeker en vast een grote uitdaging. Mijn hoogste prioriteit was een enthousiast open monitorenteam en uiteraard tevreden gezinnen.

- Volg je BoardX nog?
Oh ja, BoardX ligt me nog steeds nauw aan het hart. Ik kreeg er enkele hartsvrienden bij. We zijn nog steeds sterk met elkaar verbonden (getuigen op elkaars huwelijk, meters van elkaars kinderen). Eerste generatie team Berria is nog steeds een vaste vriendengroep. We proberen zo veel mogelijk af te spreken zodat ook onze kids elkaar leren kennen. Deze zomer trekken we terug richting Montalivet om wat te surfen. En skiën of snowboarden probeer ik ook nog zo veel mogelijk te doen… Mijn skate is ingepalmd door de kinderen :)

- Vertel eens wat meer over je werk?
Na enkele winterseizoenen in de bergen en enkele jaren in het secundair onderwijs, werk ik nu al het 9de jaar op Hogeschool West-Vlaanderen, kortweg Howest, in Brugge als pedagoog. Ik probeer met hart en ziel studenten en leerkrachten in spe op te leiden.

- Heeft je BoardX-carrière hieraan kunnen bijdragen?
Ik probeer elke dag de BoardX spirit mee te nemen naar het werk. Bij BoardX werkten en leefden we zomers lang zeer intens samen in een team van positieve enthousiaste sportieve mensen (ook veel LO-leerkrachten). Bepaalde competenties die ik nu inzet om bijvoorbeeld de inleefweek te organiseren, de skistage mee vorm te geven, de teamtweedaagse met de collega’s in elkaar te zetten… heb ik zeker geleerd via BoardX en niet in mijn opleiding als pedagoog. Het geven van surfles, wakeles en snowboardles helpt me om als pedagoog (en niet-LO’er) ook didactiek over te brengen aan de sportstudenten. De combinatie van het sociaal-pedagogische en het sportieve vind ik fantastisch.

Ik probeer er zo veel  te zijn voor mijn studenten, nieuwe studenten zo positief mogelijk te ontvangen, in te spelen op bepaalde noden, een positief klimaat te scheppen bij studenten of collega’s, studenten te motiveren… Met open communicatie kom je sowieso het verst. Frustraties uitspreken en aanpakken, constructieve feedback formuleren, maar vooral ook positieve zaken benoemen. Het motiveren van jonge mensen, het ondersteunen van studenten die het even moeilijk hebben en het inzetten op een positief klimaat tussen studenten vind ik zo belangrijk. Verbondenheid, veerkrachtig in het leven staan, samenwerken en rekening houden met diversiteit, open communicatie, inzetten op talenten… zijn belangrijke zaken in een lerarenopleiding maar ook in een team van monitoren van BoardX. BoardX heeft me veel geleerd over mezelf en zeker en vast invloed gehad over hoe ik in het leven sta en hoe ik het probeer aan te pakken in mijn job.

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
2020 was voor ons een topjaar want mijn 2de zoontje Zef kwam op de wereld tijdens de eerste strenge lockdown. Ik was in zwangerschapsverlof dus corona had geen invloed op mijn professioneel leven. Op persoonlijk vlak was het met een kersverse baby absoluut even keihard doorzetten (scholen toe, kinderen thuis, geen hulp mogen krijgen…) maar dit is op één of andere manier toch gelukt. Het verplichte leven in een kleine bubbel deed me nog meer intens genieten van het de kleine dingen. Nadien, het academiejaar starten in code rood was (en is) ook niet evident voor studenten. Ik doe dan ook mijn uiterste best om er voor hen te zijn. Hun welbevinden komt voor mij op de eerste plaats. Het vormgeven en bijwonen van online lessen vergt veel energie. We proberen als lectoren de spirit er in te houden door constant op zoek te gaan naar hoe we er kunnen zijn voor de studenten en hoe we toch een beetje verbondenheid kunnen creëren.

- Waar ben je momenteel mee bezig?
Mijn job op de hogeschool neemt veel tijd in beslag. Daarnaast stort ik me vooral op ons groot gezin (2 pluskinderen, een baby en een kleuter...dus 4 kids). Tussendoor probeer ik zo veel mogelijk te sporten, reisjes te plannen en in de mate van het mogelijk af te spreken met vrienden of familie. Als de kinderen wat groter zijn, zou ik zeer graag nog iets willen ondernemen. Maar nu hou ik echt heel erg van het (plus)mama-zijn, op dit moment de grootste, moeilijkste en mooiste onderneming van mijn leven… Oh ja, ik zou graag een chalet openen in de bergen met de focus op positief klimaat, veerkracht en verbondenheid in combinatie met ski en snowboard. Ik zoek enkel nog een investeerder... ;)  Wordt vervolgd!


ERIKA VAN DEN HENDE

Lector pedagogie en bewegingsrecreatie
erika.van.den.hende@howest.be

HOWEST
Adres: Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge
Website: www.howest.be
Volg Howest ook via Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn en Twitter!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.