TENERIFE BY KIMMOS

De naam Tenerife doet velen denken aan de vergane glorie van Tenbel en het zonnige toevluchtsoord der gepensioneerden.

Meer lezen

TENERIFE BY KIMMOS

De naam Tenerife doet velen denken aan de vergane glorie van Tenbel en het zonnige toevluchtsoord der gepensioneerden. Hoewel je deze connotaties niet kan wegdenken zetten we toch liever even een heel andere zijde van het eiland in de kijker. Wist je dat Tenerife en de andere omliggende Canarische eilanden ook wel het Hawaï van Europa worden genoemd?


Op Tenerife vul je dagen of zelfs weken met outdoor activiteiten tussen strand, golven, walvissen, dennenbossen, loofwouden, canyons, bananenplantages, palmbossen, vulkaanlandschappen, besneeuwde bergtoppen, en ga zo maar door. Niet meteen de eerste gedachten dus die bij de gemiddelde Belg naar boven komt maar wel de reden waarom wij zelf tijdens de winter graag wat tijd op dit eiland doorbrengen.

Met haar ligging in de Atlantische Oceaan voor de kust van Zuid-Marokko, vangt het eiland gedurende de ganse winter veel swell. Combineer dit met een vulkanische bodem en je krijgt als snel een hoop mooie surfspots onder een immer aanwezige blauwe hemel. De ideale plek om onze surfskills op peil te houden dus. De zuidwestkust heeft een hele reeks aan spots waar de golven breken over de vulkanische rotsen. Mooie en krachtige linkse en rechtse golven rollen er regelmatig binnen tussen herfst en lente. De Noordkust herbergt ook enkel beachbreaks welke toch dat tikkeltje toegankelijker zijn voor de absolute beginner. Beide kusten worden bemand door enkele surfscholen, maar let op want niet alle spots zijn even toegankelijk voor de absolute beginner. Laat je dus zeker goed begeleiden en neem surflessen indien je skills nog niet hoog genoeg liggen. Of maak van Tenerife gewoon je bestemming na wat ervaring op één van onze surfcamps in Frankrijk of Spanje. Daar staan onze Nederlandstalige surfcoaches je graag met raad en daad bij tot je perfect zelfstandig andere golven in Europa en de wereld kan bedwingen!

Het Hawaï van Europa, maar zelfs met deze naam kan het eiland enkele dagen zonder golven kennen. Niet surfen, wat dan gedaan? Een grote kans dat de windsurf spot El Medano je van de nodige wind voorziet voor een kite- of windsurf sessie. In El Medano kan je jaarlijkse zowat 300 dagen op het water, maar vooral de zomermaanden geven topcondities. Weet de wind je niet te bekoren dan is het misschien leuk om een SUP-tocht te maken langsheen de kust en de ruwe kliffen van Los Gigantes. Het zou geen toeval zijn mochten dolfijnen en waterschildpadden je pad kruisen. Naast de natuurpracht die je vanop een stand up paddle volledig anders kan aanschouwen is het nog eens een perfecte workout ook. Je traint je evenwicht en ‘core stability’, wat je surf skills enkel ten goede komt.

Bepaalde zones van de Zuid-kust van Tenerife zijn ongerept en ruw; waar andere dan weer die erg toeristische drukte ademen. Even verpozen op het platteland, of beter gezegd de bergflanken, brengt je in een andere wereld. Al snel leiden bananenplantages je naar wijnranken en advocadobomen, naar naaldbossen en Volcan Teide. De meeste surfers houden wel van wat avontuur en is het dus absoluut aan te raden om het ‘binnenland’ te verkennen.
Hoe doe je dat? Per fiets, mountainbike, paard, enduro moto, 4X4 (respecteer de natuur en beperk je tot de speciaal voorziene 4x4-tracks) of gewoon rustig met de wagen naar enkele view points op El Teide of de Masca regio rijden. Voor elk wat wils dus.
Maar misschien hou je wel meer van een stevige wandeling? Via verschillende routes hike je door de ruwe ongerepte natuur van één van de vele canyons of nationale parken. Voor ons is deze regio een leuke afwisseling, voor anderen het hoofddoel van hun bezoek. De lokroep van de oceaan en de stoke is te groot om meer dan enkele dagen weg te blijven van de golven. Had ik al gezegd dat Tenerife zoveel meer is dan de rustplaats van menig gepensioneerde?

Nog wat inspiratie nodig om je bezoek aan Tenerife te kruiden? Wat dacht je van: parapente, golfen, stand up paddle, downhill MTB, enduro MTB, karten, SIAM mall, SIAM Park ('s wereld beste waterpark), Loro Parque (prachtige dierentuin), paddel, whale watching, scuba diving, free diving, deep sea fishing (ga voor een eco licenced bedrijf), Teide beklimmen per fiets, bezoek aan een bananenplantage, inkopen doen op de farmers market, dineren in een sterrenrestaurant of eerder fan van een locale Tasca, genieten aan één van de beachbars met een Barraquito, bezoekje aan het Hard Rock café,...

Nood aan nog meer leesvoer over dit prachtige eiland? Neem dan zeker ook een kijkje in "Hidden TENERIFE" de atypische gids geschreven door Conny Melkebeek:

https://www.hellocanaryislands.com/tenerife/
https://www.volcanoteide.com

https://www.siampark.net/index.php/en/
https://magicseaweed.com/Tenerife-Surfing/14/
https://www.loroparque.com/index.php/en/

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.