SEPPE SMITS DOET HET ZONDER VLEES.

Drie weken geleden ging Dagen Zonder Vlees van start en overtuigd vegetariër en monitrice Kaat schreef prompt BoardX in. Dat we enorm begaan zijn met het milieu is al langer bekend.

Meer lezen

SEPPE SMITS DOET HET ZONDER VLEES.

Drie weken geleden ging Dagen Zonder Vlees van start en overtuigd vegetariër en monitrice Kaat schreef prompt BoardX in. Dat we enorm begaan zijn met het milieu is al langer bekend. Dagen Zonder Vlees is dan ook ook het uitgelezen moment om dit extra in de verf te zetten! Onze groep telt momenteel amper 40 leden, maar prijkt halverwege de campagne wel mooi op de eerste plaats met meer dan 4000 m2 bespaard op onze ecologische voetafdruk! Hoera!

Veruit de bekendste man van onze sportvereniging is Kaats vriendje: Seppe Smits! De voorbije maanden scheerde hij hoge toppen op de World Cup in Québec en Seiser Alm en de Air&Style in L.A. Vorige week bekroonde hij de winning streak met zijn tweede wereldtitel na de World Cup in Sierra Nevada!

De fysieke inspanning schreeuwen om kilo’s vlees, horen we je denken. Niets is minder waar, want zijn inspanningen voor Dagen Zonder Vlees zijn (wellicht mede door de goede invloed van zijn wederhelft) niet gering. Hoog tijd om het geheim van zijn fysieke prestaties uit de doeken te doen!

Proficiat met je tweede wereldtitel, Seppe! Hoe valt een campagne als Dagen zonder Vlees te rijmen met je trainingen en wedstrijden?
Voor mij valt het best wel goed mee. Ik ben de voorbije jaren al wel enkele keren voor een langere periode gestopt met vlees te eten dus om het nu nog eens te doen voor Dagen Zonder Vlees is zeker wel doenbaar.

Van voormalig Olympisch zwemmer Michael Phelps werd gezegd dat hij tot 12.000 calorieën per dag at en verbrandde. Volg je, topsporter zijnde een aangepast dieet, vergeleken met doorsnee leeftijdgenoten?
Met snowboarden verbrand je zeker niet evenveel calorieën als met een uithoudingssport zoals zwemmen. Bij ons zijn het eerder de korte, zware inspanningen die je moet leveren. Ik volg geen aangepast dieet maar probeer (zoals iedere mens zou moeten doen) gezond te eten en genoeg vitaminen enzo binnen te krijgen.
Tijdens wedstrijden verblijven we meestal op hotel en dan moet ik niet zelf koken. Op trainingstrips huren we meestal een appartement en dan koken we wel altijd zelf wat ik eigenlijk wel leuker vind dan altijd op restaurant te gaan of hetzelfde buffet voorgeschoteld te krijgen.

Ga je de volledige 40 dagen afzien van vlees of moet je er toch voor zorgen om een aantal dagen per week de nodige proteïnen binnen te krijgen?
Afzien zeker niet. Ik vind vegetarisch eten superlekker en vind het ook leuk om zo wat creatief te zijn in het combineren van smaken. Op hotel is het soms niet gemakkelijk om vegetarisch te eten aangezien het merendeel van de gerechten aan het buffet vlees bevatten. Maar proteïnen ontbreken zal zeker geen probleem zijn, er zijn genoeg andere producten waar ook voldoende proteïnen in zitten om mijn spieren aan te vullen.

Voor velen is Dagen Zonder Vlees een heel moeilijke opdracht omdat het moeilijk is om 40 dagen lang maaltijden voorgeschoteld te krijgen waar gewoon het onderdeel vlees of vis weggelaten is. Begrijp je dit en heb je tips?
Het is altijd moeilijk om gewoontes te doorbreken. Je hoeft niet alle 40 dagen vegetarisch te eten, je kan ook minderen en dan een paar dagen vegetarisch eten. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met mijn ontbijt altijd vegetarisch te maken. Dan regelmatig ’s middags ook vlees vermeden. Het afgelopen jaar had ik mijzelf voorgenomen van wekelijks maximum één maaltijd met vlees/vis te eten. En tegenwoordig eet ik bijna automatisch vegetarisch met iedere maaltijd.

Kan je een paar voorbeelden geven van je favoriete veggiemaaltijden?
- Een pasta met gewoon een grote mix van groenten in tomatensaus met de nodige kruiden. Je hoeft hier zeker geen vlees aan toe te voegen om het lekker te laten smaken.
- Rijst met curry en groentjes. Ook heel lekker en je hebt hierin veel verschillende soorten curry’s. (Hier kan je gemakkelijk kikkererwten aan toevoegen waar veel proteïnen in zitten)
- Een eenvoudige salade met spinazie, tomaten, komkommer, paprika, klein gesneden ajuin, avocado, walnoot en balsamico. Simpel maar wel heel lekker vind ik.

Zal Dagen Zonder Vlees je eetgewoontes in de toekomst veranderen (voor zover Kaat hier al niet verantwoordelijk voor was)?
Ik denk dat ik de voorbije jaren al heel veel ben veranderd op het vlak van eetgewoontes (inderdaad grotendeels dankzij Kaat!). Volledig vegetarisch denk ik niet dat ik ooit ga worden, een goeie steak van tijd tot tijd blijft wel echt lekker en kan zeker geen kwaad.

Heb je misschien nog een makkelijk receptje om onze BoardX'ers te inspireren?
Quinoa met gegrilde groenten! Een mix van groenten in stukjes snijden (bv. pompoen, broccoli, courgette, paprika & ajuin); in een grote kom gooien; wat olijfolie erbij, zout, peper, look, provencaalse kruiden & citroenzest; verspreiden op een ovenplaat; 40 min. op 180°C; de quinoa koken; alles bij elkaar gooien en opeten!

Bedankt voor het interview, Seppe, en veel plezier in Flachau!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.