20 YRS BOARDEX: SEPPE SMITS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: SEPPE SMITS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Seppe Smits!

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Ik was voor het eerst te gast in 2009 op het kamp in Berria. Ik kende BoardX al van het snowboarden en wou al een tijdje surfen eens proberen, dus leek het me logisch van met BoardX mee te gaan. Voor mijn eerste week surfen had ik wel surflessen genomen en mijn surfcoach was Marckie (cf. foto hieronder), die we al kenden van het snowen.

Aangezien hij wist dat wij een goede board feeling hadden van het snowboarden nam hij ons vanaf dag 1 mee op de ongebroken golven, maar het waren die dag best wel grote golven. Hij gaf ons allemaal een 8’2 NSP, gaf ons enkele tips om onder de golven door te geraken (wat bijna onmogelijk is met die boards, haha) en liet ons een half uur peddelen om door de branding te geraken. Eens achteraan was het om de beurt even in de wasmachine zitten maar op het einde van de sessie heeft iedereen wel eens kunnen rechtstaan wat de sessie een groot succes maakte!

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Van 2009 tot 2012 heb ik iedere zomer enkele weken als gast in Berria gezeten. Daarna ben ik geswitcht naar Zarautz waar ik een paar keer opbouw heb gedaan en zowel als gast als monitor heb gestaan.

2014 was wel mijn drukste BoardX jaar! In april ben ik mee gegaan op snowboardtrip naar Flaine, in de zomer ben ik begonnen met het opbouwen van enkele kampen om daarna 7 weken te surfen in Zarautz en Le Pin Sec waarna ik nog twee weken op het wakeboardcamp in Moncontour heb gezeten. Om het jaar af te sluiten ben ik dan nog mee gegaan naar het snowcamp in Les Diablerets. Mijn laatste zomer met BoardX was uiteindelijk in 2016 in Zarautz.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
De ontelbare mooie sunsets in Zarautz ga ik zeker nooit vergeten en uiteraard de epic surfsessies! Ik herinner me nog vooral dat er eens op mijn verjaardag megagoeie surf was en dat ik die dag ook net vrije dag had. Ik heb dus 4 sessies gesurft die dag, echt een dag om niet snel te vergeten.


Photo:
Kaat DM

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Eigenlijk het feit dat je altijd op iedereen kon rekenen. De crew van monitoren was een heel hechte groep en daardoor had je bijna constant wel plezier, maar kon je ook altijd op iemand rekenen als je hulp nodig had. Mijn favoriete taak was alles wat iets actief was en waarbij ik eventueel zelf ook even een surfsessie tussen kon steken! De opbouw en afbraak, middagactiviteit, avondsurf…

- Volg je BoardX-scene nog en wat heeft het voor jou betekend?
Jazeker, het is cool om te zien hoe BoardX zich ook aanpast aan deze tijden en als ik de kans heb tijdens een surftrip in de zomer probeer ik zeker eens een van de kampen te bezoeken. Deze surftrips zijn dan ook bijna altijd met een aantal BoardEX’ers, dit zijn voor mij echt wel vriendschappen voor het leven. Ook in België lig ik af en toe wel eens in het water met wat van de BoardEX’ers en spreken we wel eens af voor een BBQ.

De snowcamps met BoardX hebben mij echt goed gedaan om er eens een weekje tussenuit te gaan en volledig stress free met vrienden te gaan snowboarden. Het moet niet altijd full focus op training zijn dus zo eens een weekje relaxed snowboarden kan echt goed doen!

Snowboarden doe ik uiteraard ook nog, alleen is deze winter wat vroeg beëindigd voor mij door een breuk aan mijn scheenbeen binnenin mijn knie. Ik ben hiervoor nu volop aan het revalideren en zou tegen de zomer dus klaar zijn om er terug in te vliegen. En mij lijkt een surftrip ook wel een goede test om te zien hoe de knie aanvoelt.


Photo:
Kaat DM

- Vertel eens wat meer over je leven en werk?
Van jongs af aan ben ik altijd wel fan geweest van de sneeuw! Mijn ouders hebben mij op driejarige leeftijd voor het eerst op ski's gezet en op mijn negen heb ik de overstap naar het snowboarden gemaakt. Dit bleek mij wel goed af te gaan en na enkele jaren begon ik wat goede resultaten te halen op wedstrijden.

Tegen dat ik 19 was is de hobby van het snowboarden eigenlijk omgevormd tot een fulltime job voor mij. De voorbije jaren reis ik gedurende 8 maanden per jaar de wereld rond om te trainen en wedstrijden te doen in het snowboarden, voor mij dus echt een droomjob!

- Flexibiliteit en een ‘can do’-mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat Corona BoardX niet klein heeft gekregen. Hoe ben jij hiermee omgegaan?
Ik heb veel meer thuis gezeten dan normaal en heb wel een aantal nieuwe hobbies ontdekt! Zo ben ik veel beginnen mountainbiken tijdens de eerste lockdown.

Op vlak van snowboarden zijn er veel minder wedstrijden geweest en dus heb ik geprobeerd om mij wat meer creatief bezig te houden en wat filmprojecten te plannen (zoals deze, red.). Jammer genoeg zijn nu een aantal van deze plannen wel in het water gevallen door mijn blessure maar nu ga ik proberen om hier ook op een creatieve manier mee om te gaan!


Photo:
Kaat DM

- Waar ben je nu mee bezig?
De revalidatie staat momenteel op de eerste plaats, mijn grote doel is terug op mijn board te kunnen staan tegen volgende winter. Maar in de tussentijd wil ik proberen wat toffe reizen te doen, met als doel om deze zo ecologisch mogelijk te doen en hier wat toffe edits van te maken.

Door het snowboarden zie je vaak wat de impact van de klimaatopwarming doet met onze planeet, vooral het smelten van de gletsjers is een groot probleem. Ik wil mensen hiervan proberen bewust te maken en hen tips en tricks geven over hoe ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.


Photo: Kaat DM

SEPPE SMITS
Volg Seppe via Instagram en Facebook!

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.