20 YRS BOARDEX: NATHAN D'HOOGHE & JASPER TIELENS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: NATHAN D'HOOGHE & JASPER TIELENS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Nathan D'Hooghe & Jasper Tielens van Vzweetje.

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Jasper: Mijn eerste jaar was eigenlijk wel legendarisch en grappig samen met Nathan, Ronny,...  in Zarautz rond het jaar 2010. Gouden tijden!

Nathan: Ja wauw, dat eerste jaar was er meteen boenk op! Oorspronkelijk gingen we met z'n drieën maar toen bleek dat BoardX die week toevallig twee vrienden van ons had uitgenodigd om een skatedemo te komen geven in de miniramp. Bleek dan ook nog eens dat die twee feestvarkens de helft van het kamp daar toevallig kenden...dus de toon was al gauw gezet..haha!

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Jasper: Ik was moni in Berria, Le Pin Sec, maar vooral in Montalivet van 2016-2018.
Nathan: Voornamelijk Le Pin Sec maar ik heb ook wel wat weken in Montalivet en Zarautz gestaan.

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Jasper: Een van de zotste surfsessies dat ik heb gehad was samen met Nathan en Rafi in Le Pin Sec, toen had ik echt schrik in het water en zag ik Rafi van de lip van de golf springen en net naast zijn plank in het water! Toen heb ik bijna mijn armen eraf gepeddeld.
Nathan: De mooiste herinnering die ik heb is de prachtige hype die telkens ontstond wanneer we met meerdere monitoren een surfsessie hielden. Zo was er bijvoorbeeld die ene keer dat ik den Broes vol enthousiasme het water in zag spurten en keihard op zijn muil zag gaan. Zelden zo gelachen.
Jasper: Maar de beste momenten waren de verkleedfeestjes, de battles, de skate- en de surfsessies. Le Pin Sec en Monta hebben me mooie herinneringen en vriendschappen nagelaten. Waarvoor dank!

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn, wat vond je de leukste taak?
Jasper: De battles vond ik altijd geniaal om te geven. Altijd lachen geblazen, de kids entertainen en een perfect moment om je volledig belachelijk te maken. Haha!
Nathan: In Monta was het zalig om zo veel volk op één dag te kunnen zien. Zo veel goed gezinde mensen op één plek zorgt er voor dat er een lekkere vakantiesfeer hangt. Maar de surfvibe die je in Le Pin Sec kan vinden is niet te evenaren.

- Hoe volg je BoardX nog?
Jasper: In deze tijden is het moeilijk om connect te blijven. Natuurlijk is er instagram en andere sociale media om elkaar te zien en te horen, maar niks gaat boven een face to face gesprek of een dikke skatesessie in Leuven..
Nathan: Het is cool om te zien dat BoardX doorheen de jaren projecten binnen de surf- en skatewereld is gaan ondersteunen en dat ze dit blijven doen. Dit jaar gaat de opbrengst van de Earth Tax die ze elk jaar inzamelen naar een project van onze skatevzw 'Vzweetje' in samenwerking met de NGO '7Hills' in Jordanië. 7Hills is een NGO in Jordanië die skatelessen organiseert voor lokale jongeren en vluchtelingen. De bedoeling van het project is om aan de hand van Jordaanse catering en de verkoop van zelf ontwikkelde merchandise geld in te zamelen. De opbrengst van het project gaat integraal naar 7Hills. Zij kunnen deze bijdrage goed  gebruiken, bijvoorbeeld om gratis skatelessen te organiseren voor de lokale jongeren of om de bouw van skateparken te financieren.

- Vertel eens wat meer over Vzweetje?
Jasper: Vzweetje is eigenlijk een ondersteuningsplatform voor en door skaters dat zich bezig houdt met alles wat te maken heeft met skaten in en rond Leuven.
Nathan: Vanuit onze vzw organiseren we in de eerste plaats skatelessen, skatekampen en initiaties. Daarnaast zorgen we ook voor de constructie van (verplaatsbare) skatetoestellen en mobiele skateparken. Bovendien streven we er ook naar om skaten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Zo organiseren we bijvoorbeeld wekelijks onze 'girls-sessions' in een poging om de gender-bias die vandaag helaas nog steeds rond deze sport heerst te doorbreken.

- Hoe is het tot stand gekomen?
Jasper: Op aangeven van de stad Leuven hebben we een aantal jaar geleden de vzw opgericht en verbonden we ons aan het Leuvense indoor skatepark STELPLAATS. Ons BoardX-verleden heeft zeker bijgedragen als een voorbeeld voor Vzweetje om dezelfde vibe en like minded personen samen te brengen en er een betere (skate)wereld van te maken.
Nathan: Als monitor leer je wel om jongeren te entertainen, komt altijd goed van pas tijdens zo'n skateles of kamp!

- Waar zijn jullie nu mee bezig?
Jasper: Vzweetje is nu bezig met verdere uitbouw van skatelessen, omdat het even heeft stilgelegen met corona. De -12 jarige mogen nog skateles volgen. Vzweetje heeft sterke ecologische en sociale doelstellingen voor ogen en is nu ook bezig met toestellen en parken uit te tekenen en te bouwen, skate-initiaties te geven, Fundraising voor 7Hills skatepark in Jordanië, projecten met Stad Leuven, toezicht houden op skateparken vanwege corona en natuurlijk onze girls skatelessen verder uit te bouwen tot een inclusieve en verdraagzame skatewereld.

VZWEETJE
Website: www.vzweetje.be
Volg Vzweetje ook op Instagram en Facebook!

STELPLAATS
Adres: Diestsepoort 15, 3000 Leuven
Website: www.stelplaats.be
Volg Stelplaats ook op Instagram en Facebook!

7HILLS
Website: www.7hillspark.com
Volg 7Hills ook op Instagram en Facebook!

‍

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.