20 YRS BOARDEX: LIEN STEURS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen,

Meer lezen

20 YRS BOARDEX: LIEN STEURS

Dat vele oud-monitoren nostalgisch terugblikken naar hun BoardX-tijd staat als een paal boven water, dat er sommigen nadien (en soms dankzij dit BoardX-verleden) iets moois uit de grond stampen, vinden wij dan weer fantastisch! Graag stellen we je voor aan Lien Steurs en haar Line Up Surf Fitness!

- Wat was jouw eerste BoardX-ervaring?
Via een vriendin in mijn dansgroep hoorde ik van BoardX. Het was 2008 en we schreven ons in voor week 10 in Zarautz. Dit was het startschot voor mijn zomerse tweede thuis en mijn liefde voor het surfen was geboren.

- Waar situeert zich jouw BoardX-carrière?
Ik ben nog als gast mee geweest in 2009, heb dan stage gedaan in de zomer van 2010 en mocht gelukkig die zomer al terugkomen voor enkele heerlijke weken. Ik heb mijn Boardx carrière steeds doorgebracht in Zarautz en dit tot 2015.


Photo by Kaat DM

- Wat is jouw mooiste, zotste en/of beste herinnering aan jouw BoardX-zomers?
Een zomer in z’n geheel is gewoon een herinnering die mij steeds blij maakt. Het is een apart ritme als monitor en er is gewoon een unieke sfeer. Tussen al deze leuke momenten zat ook de ontmoeting met mijn lief. Tien jaar later blijft het steeds weer uitkijken naar een moment dat we nog eens samen naar Zarautz kunnen!

- Wat vond je het zaligste aan monitor zijn?
Ik gaf les aan de beginners als surfcoach. Als je na hun geploeter in het schuim en het gezucht van ‘dit is toch wel vermoeiend’ iemand dan toch ziet rechtstaan en de eerste golf ziet surfen, dan zie je die stoke die je herkent van bij jezelf en daar kreeg ik steeds een enorme voldoening van.

- Hoe volg je BoardX nog?
Surfen is niet meer uit mijn leven te krijgen en de Zarautz-vrienden en -vriendinnen gelukkig ook niet. Ik mag dan wel nog steeds in het centrum van België wonen, maar alle vakanties met mijn vriend staan in het teken van surf en ik durf wel eens gaan zwaaien op een surfcamp als ik er nog mensen ken. En tussen het reizen van mijn job door, zijn er geregeld brunches of txuleta-avonden met de oude Zarautz garde. Nu ik eraan denk, moni Lars besliste zowaar in Chili te trouwen en we maakten er ineens een memorabele surftrip van.

- Vertel eens wat meer over je werk?
Ik werk als zelfstandige sports physical therapist en coach en heb het geluk dat ik op Olympisch niveau kan werken binnen sporten als snowboard, golf en momenteel vooral veldhockey. Dit maakt dat ik -naast mijn werk in de kinépraktijk GRIT te Leuven- ook met individuele atleten of teams de wereld kan verkennen.

Zo ben ik vorig jaar in Hawaï geraakt en zag ik mijn persoonlijke passie samensmelten met mijn job. HEERLIJK. Ik kon daar werken met Hurley-surfer Dean Vandewalle en WSL-surfer Leonardo Fioravanti. Dit gaf me een boost om hier verder mee aan de slag te gaan. Via het instagramaccount @lineup_surffitness deel ik info en oefeningen die mensen helpt om surffit te worden.


- Hoe is het tot stand gekomen?
BoardX heeft me aan het surfen gekregen dus ik kan concluderen dat het daar allemaal gestart is. Doordat ik niet dicht bij de zee woon, is het steeds uitkijken naar de volgende surftrip en door Corona laat die extra lang op zich wachten. Sporten doe ik heel het jaar door, maar nu dus meer en meer in functie van het surfen. Hiervan deel ik dan af en toe iets op social media zodat anderen hier ook mee aan de slag kunnen.

Maar het zal hier niet bij blijven, het project 'Line Up' is in volle ontwikkeling en ik kan dit samen doen met een van de founders van BoardX, mooier kan dus eigenlijk niet. Wie weet helpt de huidige BoardX garde wel om het enthousiast te onthalen en dan is de cirkel helemaal rond!

Nu ik eraan denk, ik heb nog fitness activiteiten georganiseerd in het Zarautz Plus-camp. De leuke herinneringen blijven opduiken en het zoeken tussen de foto’s is zo zalig bij het schrijven van dit artikel.- Waar is je project nu mee bezig?
Ik ben stoked want er komt binnenkort een online surf fitness programma. Een primeur aankondiging in dit artikel! Beter bewegen op je surfboard, stevige paddle power en een smooth pop-up. Daar teken ik voor. De voorbije maanden heb ik dus complete workouts samengesteld die surfers van alle niveaus moet helpen om tegen hun volgende surftrip surf-fit te zijn. Vaak ga je maar 1 of 2 weken weg na weken of maanden aan je bureau gezeten te hebben, dan kan je moeilijk verwachten dat enkele zwemsessies je direct vooruit helpen in die eerste dagen van je trip. Meer golven vanaf dag 1, dat beloof ik je! We starten met een 'kennismakingspakket' waar ik een brede basis aan bewegingen includeer om je surf specifieke mobiliteit te verbeteren, uithoudingskracht van je upper body om te blijven peddelen, goede core voor die snelle pop-up of explosieve rotaties in turns, etc.

Ik ben het gewend te werken binnen een topsport cultuur waar iedereen streeft naar de beste en sportiefste versie van zichzelf en het is enorm fijn deze ervaring en kennis toe te passen binnen mijn persoonlijke passie. Niet om wedstrijden te winnen maar wel om bij te dragen aan een geslaagde surftrip, more waves more fun. Althans, dat is de doelstelling. ;-)

Ik sta dus alvast te popelen om van start te gaan. Hou de lancering hiervan zeker in de gaten via Instagram. (Website coming soon!)LINE UP SURF FITNESS
Website: www.lineup-surffitness.com
Volg Line Up Surf Fitness op Instagram!

GRIT Sports Clinic
Website: www.gritsportsclinic.com
Volg GRIT op Facebook en Instagram

Nieuwsbrief

Blijf up to date

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis geen enkele nieuwe trip!
Pssst... Misschien ontvang je ook wel een kortingsactie.

Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Geen spam.