x

Alles wat jij moet weten over surfplanken

Wat je moet weten over surfplanken

Er is niets zo leuk als een nieuwe surfplank kopen! Of het nu je eerste of 6e plank is, het blijft een speciaal gevoel. Maar welke moet je nu eigenlijk kopen? Welke surfplank past het beste bij jou? In deze korte guideline gaan we het even hebben over verschillende types golfsurfplanken! 

 

De basics van een golfsurfplank

Om te beginnen moet je eerst weten wat de basics zijn van elke surfplank. Elke surfplank heeft een ‘top’ (dat is de bovenkant van je board) en een ‘bottom’ (onderkant van je board). De zijkanten van een surfplank worden ‘rails’ genoemd, de voorkant is de ‘nose’ en de achterkant is de ‘tail’ van een surfplank. Als je al wat een kenner bent, heb je ongetwijfeld de ‘stringer’ ook al gezien. Dat is de streep die in het midden van je plank loopt. Dit dient voor extra stevigheid. Je hebt natuurlijk ook de vinnen. Deze zorgen voornamelijk voor de stabiliteit en zorgen ervoor dat je mooi door je golven heen kan sturen. En last but not least, de ‘leash plug’. Je wilt natuurlijk niet dat je je golfsurfplank kwijt bent na één val. Aan deze leash plug verbind je de leash die tegelijk ook aan je enkel is vastgebonden. 

 

De maten van een surfplank

Surfplanken zijn er in verschillende vormen en maten. Wanneer je een surfplank wilt kopen ga je vaak 3 maten zien staan. Deze zijn meestal in inches en feet. Bijvoorbeeld: 6'6 x 20' 3/4 1/2 x 2' 7/8. Het eerste getal staat voor de lengte van de plank, het tweede getal geeft de breedte aan en het derde getal de dikte. Je vindt ook vaak het volume van een surfplank terug in Liters. Hoe meer volume en hoe breder je plank, hoe meer stabiliteit en drijfvermogen. 

 

De verschillende shapes van een surfplank

Je hebt enorm veel vormen die een surfplank kan aannemen. Elk hebben ze een ander doel of een andere functie. We lijsten er enkele op.

1. Shortboard: Dit is een kort en dunner plankje. De nose en de rails zijn vaak erg scherp. Deze zijn ideaal voor grote golven én je kan er gemakkelijk mee duckdiven (onder de golf duiken). 

 

2. Longboard: Dit is het omgekeerde van een shortboard. Deze planken zijn erg lang (tot wel 9 foot) en zijn niet geschikt voor grote en steile golven. Op een longboard kan je ook ‘dansen’. 

 

3. Fish: De fish lijkt wat op een shortboard maar is meestal wat dikker en wijder. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk is om te peddelen en golven te pakken. Een fish is ideaal als je wat kleinere golven hebt met weinig kracht achter. 

 

4. Funboard: Een funboard zit qua maat tussen een shortboard en een longboard. Deze surfplanken hebben vaak een groter volume en draaien iets gemakkelijker dan een longboard. Dat maakt van een funboard een ideaal plankje voor beginners, of voor surfers die de golven net niet shortboard waardig vinden.  

 

5. Gun: Als beginner moet je geen gun aanschaffen. Deze zijn voor de echte waaghalsen onder ons en dienen voornamelijk voor big wave surfing. Je kan dit vergelijken met een shortboard, maar in het lang en iets breder. Ze zorgen voor veel meer stabiliteit en voorkomen dat je surfplank gemakkelijk kan draaien. De gun dient voor golven van +3 meter. 

 

Voila, nu weet jij al iets meer over surfplanken en ben je helemaal klaar voor jouw volgende surfavontuur. Bekijk hier ons aanbod.

 

Contact Jobs Ecoriders Groups

Partners

x